Bill Gates’in yeni kitabı (“Bir İklim Felaketinden Nasıl Kaçınılır?”) , 16 Şubat’ta resmi olarak satışa girdi. Kitap, Gates’in “sahip olduğumuz çözümler ve ihtiyacımız olan atılımlar” konusundaki görüşlerini anlatıyor.
Gates, evlerimizi ısıtma ve yemek yapma şeklimizden seyahat etmeye ve günlük gereksinimlerimizi üretme, karşılama şeklimize kadar, insan faaliyetlerini olabildiğince elektrik tüketimine dayalı hale getirme ihtiyacına sıkı sıkıya inanıyor.

Gates’in, sorunun bir parçası olan güneş panelleri için süregelen verimlilik sorunlarını ele alması, doğru unsurlara odaklanmadığı düşünülerek bazı eleştirmenler reddetti. Bill McKibben, son on yılda güneş enerjisinin fiyatı şaşırtıcı bir şekilde düştüğü için, verimlilikle daha az ilgilenmemiz gerektiğini ima etti. “Her kurulu panel sayısını iki katına çıkardığımızda, fiyat %30-40 daha düşüyor. Ve geriye bol miktarda boş alan kalıyor.” dedi. McKibben her ne kadar haklı olsa da, dünya yüzeyinin ne kadarının güneş panelleri veya rüzgar türbinleriyle kaplı olduğunu görmek istediğimiz merak edilebilir.
Gates, kitabın “bilimi açık ve ikna edici bir şekilde açıklamak” adına yazıldığını söylüyor.
Ama kitabın, emisyonları azalttığını. Aynı zamanda gelişmeyi ilerletme gibi zor bir sorunu çözme girişimi olduğunu da söylüyor. Amacı ise, her yıl atmosfere salınan 51 milyar ton sera gazına dikkat çekmek. Ve 2050 yılına kadar sıfır tona nasıl düşebileceğimiz sorusunu irdelemek.
Elektrik sektörü, küresel olarak tüm emisyonların% 27’sini oluşturuyor. Ancak aynı zamanda emisyonların en büyük payından sorumlu olan sektör de bu sektör.
Gates,
- “Çözülmesi en zor sorunlar çelik ve beton gibi alanlarda. Ve havacılık yakıtı gibi ulaşım konularında.” diyor. Gates, çözümün bir parçasının, üretimde emisyonların olabildiğince azaltılması için devlet Ar-Ge’sini teşvik etmek olduğunu söylüyor.
- Ar-Ge düzeyini teşvik etmek için yalnızca ABD’de, yılda 35 milyar dolardan fazlasına ihtiyaç duyulacak. Ancak, iklim krizinin küresel bir sorun olduğu ve herkes tarafından ele alınması gerektiği konusunda net. Teknolojik yenilikler ne olursa olsun, en fakir ülkeler için de bu yeniliklerin karşılanmalıdır.
Geçmişte Gates, karbon yayan şirketlere verdiği sürekli destek nedeniyle eleştirmişlerdi. Gates kitabında şöyle yazıyor. “2019’da, Gates Vakfı’nın bağışlarını yöneten tröst gibi petrol ve gaz şirketlerindeki tüm doğrudan varlıklarımı elden çıkardım.”
Gates Vakfı’nın 100 milyon dolardan fazla parası, hisse senedi petrol ve gaz şirketlerindedir. Görünüşe göre hisse senetlerinin elden çıkarılması basit ya da hızlı bir süreç değil. Ve aslında aktivistler, tam bir elden çıkarmanın gerçekleşmesinin 5 yıla kadar sürdüğünü tahmin ediyor. Zamanla daha fazla petrol ve gaz şirketinin yeni enerji girişimlerine girmesiyle, hisseleri çekmek veya onlardan ayrılmak tahmin edildiği kadar kolay olmaz.
Peki ya siz ne düşünüyorsunuz?
Gates’in bu konuda, bir otorite olarak kitap yazacak güvenilirliğe sahip midir?
Yoksa Gates’in sadece fikirleri olan zengin bir adam olduğu kanısında mısınız?
Neredeyse sınırsız kaynağa sahip olsaydınız, iklim krizini ele almak için sizin öneriniz ne olurdu?