Çin’de İnsanlara Bulaşan Virüsün Sebebi Keneler Olabilir!

Çin’de insanlara bulaşan yeni bir çeşit virüs keşfedildi ve bu virüsün bulaşma sebebi keneler olabilir. New England Journal of Medicine ’ın 29 Mayıs ’ta yayımlanan sayısına göre araştırmacılar bu virüsün Çin ’in kuzeydoğusunda yapılan keşfinin ardından Alonghsan virüsü adını verdi. Virüs insanlar üzerinde bir çok belirti gösteriyor, ateş, baş ağrısı, bulantı, kaşıntı ve yorgunluk bunlardan birkaçı. Şimdiye kadar virüs sadece Çin ’in kuzeydoğusunda görülse de ileride çok daha geniş bölgelere yayılması olası.

İlk Hasta


Virüs ilk olarak Alonghshanlı 42 yaşında bir çiftçide görüldü. Çiftçi gizemli bir biçimde ateşli, bulantılı ve baş ağrılı bir hastalığa yakalandı. Adam bölgedeki bir hastaneden yardım almak istedi. Çiftçi aynı zamanda önceden kene ısırıklarına maruz kalmıştı. Öncelikle doktorlar bunun keneyle taşınan ensefalist olduğunu düşündüler. Ancak hastanın yapılan testlerin negatif çıkmasının ardından başka bir probleminin olduğu anlaşıldı. Araştırmacılar başka nedenleri araştırmaya başladılar. Daha sonra araştırmacılar çiftçinin bilinen kenelerden daha farklı bir virüs taşıyan bir kene tarafından ısırıldığını anladı. Virüs teşhisi konulduktan sonra, araştırmacılar başka hastalardan da alınan kan örneklerini incelemeye koyuldular. 374 farklı hastanın 5 ay içerisinde aynı semptomlarla hastanelere başvurduğu gözlendi. 86 hastanın Alongshan virüsü tarafından hastalandığı belirlendi. Ve bu hastaların neredeyse tamamı çiftçiydi. Araştırmacılar bölgede yaşayan kene ve sivri sinekler üzerindeki gözlemlerini bitirdiklerinde bu virüsün kaynağını buldular.

Virüs Nerede Bulundu?


Araştırmacılar virüsün taiga kenesi tarafından taşındığına kanaat getirmekteydiler. Taiga kenesi çoğunlukla doğu Avrupa ve Asya bölgelerinde rastlanan bir türdür. Virüsün bu kene tarafından taşınıp bulaştırıldığı hala kesin olarak kanıtlamamıştır ve sivrisineklerinde masum olmadıkları ihtimali ispatlanamamıştır. Cornell Üniversitesi Veterinerlik bölümü araştırmacı asistan profesörü Laura Goodman bu harika araştırmanın beraberinde bir çok cevapsız soru getirdiğini söylüyor. Kritik önem arz eden noktalardan biri, hastalığın insanlara nasıl bulaşacağı konusunun çözülmesi. Bu sorunun cevabını bulana kadar virüsün ne kadar geniş bir alana yayıldığını tam olarak algılayamıyoruz. Araştırmacılar hala Alongshan virüsünün genomunu karakterize etmeye çalışıyorlar. Bu bilgi çoğu şeyi aydınlatabilecek değere sahiptir. Alongshan virüsü, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, TBEV ‘in yanı sıra dang humması, West Nile virüsü ve Zika virüsü gibi sivrisinek kaynaklı virüsleri içeren aile olan Flaviviridae adlı virüs ailesine aittir.

Alongshan virüsü partiküllerini oklarla gösteren resim. Resim Kredisi: New England Tıp Dergisi © 2019

Goodman, Tayga kenesinin Alongshan virüsünü bulaştırdığı ortaya çıkarsa, virüsün yayılma potansiyeli olarak bu kenenin bulunduğu tüm alanı içerebilir, diyor. Ek olarak, virüs diğer kenelerden bulaşabiliyorsa dünyanın diğer bölgelerinde de bulunabilir – diğer kıtalar dahil -.Goodman, bu olayla yakından ilişkili Jingmen kene virüsünün hem Çin’de hem de Orta ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde bulunduğunu belirtti.Bununla birlikte, Asya’daki boynuzlu kene’ninAlongshan virüsünü taşıyabileceğine dair bir kanıt yoktur ve herhangi bir hastalık bulaştırdığı kayıtlara geçmemiştir.

Yeni çalışmada, 86 hastanın tümü semptomlarına dayanarak bir antiviral ve antibiyotik ilaç kombinasyonu ile tedavi edildi; semptomları yaklaşık 6 ila 8 günlük tedavide kayboldu. Hastalar hastanede ortalama 10 ila 14 gün geçirdi; rapora göre, tüm hastalar sonunda uzun vadeli komplikasyonlar olmadan iyileşti.
Yazarlar şunu belirtiyor, “Bulgularımız, [Alongshan virüsü] ‘nün daha önce bilinmeyen bir ateşli hastalığın nedeni olabileceğini ve bu hastalığın coğrafi dağılımını mevcut teşhis alanları dışında belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor”.
Editör / Yazar: Oğuzhan PEKGÜRLER
Kaynak: https://www.livescience.com/65592-new-virus-tickborne-in-china.html

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir yorum

    Zeka Oyunları Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

    Truva Savaşı: Bilmeniz Gereken Herşey