Çinli Bilim İnsanları, Uzayda Maymunları Çiftleştirecek

Projede yer alan bir bilim insanına göre, ülkenin yeni uzay istasyonundaki Çinli astronotlar, maymunları kullanarak üreme deneyi yapacaklar. (Çinliler astronot ismi yerine taykonot kullanıyor.)

Çin’in Tiangong uzay istasyonu üzerinde bilimsel çalışmalar için destekleyici ekipmanların geliştirilmesine öncülük eden Pekin’deki Çin Bilimler Akademisi’nde araştırmacı olan Zhang Lu,  çiftleştirme deneyinin, uzay istasyonunun en büyük modülü olan Wentian’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Şempanzelerin Uzaydaki Kısa Tarihi
NASA, Merkür-Redstone uzay aracına pilot olarak aralarında Ham adında bir şempanzenin de bulunduğu 40 “astro şempanze” eğitti. Ham’in 1961’deki başarılı görevinden kısa süre sonra astronot Alan Shepard uzaya ulaşan ilk Amerikalı oldu. (Kredi: NASA)

Modülün iki biyolojik test kabini şu anda sadece algler, balıklar veya salyangozlar için yeterli alana sahiptir, ancak bunlar genişletilebilir ve yeniden yapılandırılabilir durumda.

Zhang, Pazartesi günü akademi tarafından sosyal medyada yayınlanan bir konuşmada, daha küçük yaratıkları inceledikten sonra, “uzayda nasıl büyüdüklerini ve hatta çoğaldıklarını görmek için fare ve makakları içeren bazı çalışmalar yapılacak” dedi.

Araştırmacılar, yörüngede Dünya’dan yüzlerce kat daha güçlü olan kozmik ışınlara uzun süre maruz kalmanın, sperm ve yumurtaların kalitesine zarar verebileceğinden şüpheleniyorlardı.

Şempanzelerin Uzaydaki Kısa Tarihi
Bir sincap maymunu olan Bayan Baker, 1958’de bir Jüpiter roketinde uzaya uçmadan hemen önce görüntülendi. Yukarıda içinde bulunduğu mekanizma maymunları değil, nükleer savaş başlarını taşımak için tasarlanmış orta menzilli bir balistik füze. Bayan Baker ve Able adlı bir al yanaklı makak olan başka bir maymun, uçuştan sağ çıktı ve ABD’nin uzaydan güvenli bir şekilde geri dönmesini sağladığı ilk hayvanlar oldu.(Kredi: NASA)

“Bu deneyler, bir organizmanın mikro yerçekimine ve diğer uzay ortamlarına adaptasyonu konusundaki anlayışımızı geliştirmeye yardımcı olacak.”

Çinli astronotlar tarafından yürütülen bir yörüngede kök hücre deneyine liderlik eden Tsinghua Üniversitesi tıp fakültesinde profesör olan Kehkooi Kee, uzayda bir yaşam bilimleri deneyinin zorlukları çok fazla ve kullanılan hayvanların boyutuyla bu zorluk katlanarak artıyor dedi. Bu zorlu süreçte astronotların onları beslemesi ve atıklarla uğraşması gerekecek dedi.

uzay istasyonu
Çin’in Tiangong uzay istasyonu için Wentian laboratuvar modülü, 30 Eylül’de yörünge içi aktarımını tamamladı. Fotoğraf: CMSA

Ancak daha büyük hayvanlar, özellikle maymunlar, insanlarla daha fazla benzerlik paylaştığından, daha fazla ulusun ay veya Mars çevresinde yörüngede uzun vadeli yerleşimler planladığı için bu deneyler gerekli olacak.

Uzay istasyonuna yapılan roket yolculuğu da maymunları korkutabilir.

Yerde panik halindeki bir maymunu oyuncaklarla, müzikle ya da sadece diğer maymunlarla karışmasını sağlayarak sakinleştirmek mümkün. Maymunlara nasıl bakılacağı ve onları mutlu ve rahat tutması, astronotlar için yeni ve zorlu bir süreç olacak.

Siz bu çiftleşme konusunda ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İşlenmiş Gıdalar Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 5 Korkunç Şey

gunes patlamasi

Güneş Patlaması Avustralya Ve Yeni Zelanda’yı Olumsuz Etkiledi