Çin’li Bilim İnsanları Yapay Rahimdeki Embriyolar İçin Bir Sistem Geliştirdi

Geleceğin ebeveynleri bayram edecek!

Çin’deki bilim insanları bir gün laboratuvarda insan fetüsüne bakabilecek bir yapay zeka geliştirdiklerini söylediler. Çinli bilim insanlarından Suzhou, embriyoları izleyebilen ve bakımını yapabilen bir sistem geliştirdiklerini iddia etti ve bu embriyo fetüs halindeyken artık yapay bir rahimde gelişebilir.

The South China Morning Post sitesindeki habere göre; robotik dadı, bir çok hayvan embriyolarına bakıyor, insan embriyosu üzerinde denenmesi henüz uluslar arası yasalarda hala yasaklı olsa da bununla birlikte gazetelerde bu noktaya dikkat çekiyorlar.

Ekip bu bulguları geçen ayki Biyomedikal Mühendisliği Dergisi’nde yayınladı. Bu dergide ekip “Çevrimiçi İzleme Sistemi”nde “Uzun Vadeli Embriyo Kültürü” için detayları aktardı.

Geleneksel doğum yapma sistemlerine göre daha güvenli,hamilelik tarih  olabilir !

Teorik olarak oluşturulan bu sistem, ailelerin bebeğin bir laboratuvarda yetiştirilmesine izin vermesi gerekir. Dolayısıyla bu durum bir insanın çocuğa bakma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bilim insanlarının söylediklerine göre bu sistem geleneksel doğum yapma sistemlerine göre daha güvenlidir.

Diğer yandan bu iddialar var, bu sistemin doğuma kadar gerçekten bir embriyo getirip getirmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Şu anda var olduğu gibi, makaleye göre yapay rahim; besleyici sıvılarla doldurulmuş bir dizi küpte yetiştirilen birkaç fare embriyosunun bulunduğu kaptır. Söylenilenlere göre, yapay dadı embriyoları izleme konusunda hünerlidir, embriyolarda olan değişiklikleri saptar ve dolayısıyla onların yapay ortamlarını düzenler. Hatta bir embriyonun bir kusur geliştirmesi veya ölmesi durumunda bir teknisyeni uyarabilir.

Nüfus Krizini hızlandırmaya hizmet eden bir sistem

Bu teknoloji henüz çok yeni ve oluşum evresindedir ama Çin’de baş gösteren bir nüfus krizi yalnızca gelişimini hızlandırmaya hizmet ediyor.

Pekin’deki Pediatri Başkent Enstitüsü’ndeki ismini bilmediğimiz bir bilim insanı SCMP’de “Teknolojinin bu konuda problem olacağını düşünmüyorum.” Diyerek, teknolojinin hastaneleri bir bebek üreten fabrikalara dönüştürme riskini taşıyabileceğini de sözlerine ekledi ve hiçbir hastane böyle bir sorumluluğu üstlenmek istemez.

Bu hemen hemen yakın zamanda ortaya çıkmış teknolojinin büyüleyici bir parçasıdır. Fakat bu etkileyici bir etik sorun olarak görülür. Eğer fark edilirse, bu kesinlikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere ve nihayetinde ebeveyn olmaları konusunda yardımcı olabilir. Fakat bu sistemin dikkate değer etik çıkarımlarına karşı da çok dikkatli olmamız gerekir.

Çeviri: Rukiye Esen SERCANOĞLU

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    80 Yıllık Harvard Araştırması Uzun Vadeli Mutluluğun Sırrını Ortaya Çıkardı

    Değişen demir seviyeleri Dünya'daki yaşamın evrimini nasıl şekillendirdi

    Değişen demir seviyeleri Dünya’daki yaşamın evrimini nasıl şekillendirdi