1989 Romanya Devrimi’nden önce binlerce çocuk, Nicolae Ceaușescu komünist yönetimi altında yetimhanelerde sefalet, taciz ve tam ihmale maruz kaldı. Bu çocukların yaşadığı koşullar dünyanın geri kalanına açıklandığında, şok ve dehşetle karşılandı. Ve birçoğu diğer Avrupa ülkelerinin vatandaşları tarafından evlat edinildi.
Onların hayata onan travmatik başlangıçları birçok Romen evladını fiziksel ve zihinsel engelli bıraktı. Yeni bir çalışmaya göre bu durum onların beyinlerinin boyutunu bile etkilemiş olabilir. Nicolae Ceaușescu’nun yönetimi altında, nüfusu artırarak ekonomiyi artırmak amacıyla Romanya’da hem doğum kontrolü hem de kürtaj yasaklanmıştı.

Birçok insanın bebeklerine bakmak ve büyüdüklerinde ailelerine geri dönmek şartıyla yetimhanelere verme imkânı yoktu. Finansman kesintileri ve eğitimli personelin olmaması birçok çocuğun açlık, kötü hijyen, ihmal ve fiziksel ve cinsel istismara maruz kalması anlamına geliyordu.
Bu yoksunluk ve istismarın daha sonraki yaşamda bir insan üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini belirlemek için, İngiliz ve Romanya Evlat Edinme projesi adı verilen bir soruşturma uzun zamandır devam etmekte.
Bu araştırmanın bir parçası olarak King’s College London (KCL) liderliğindeki bir ekip, komünist dönem Romen yetimhanelerinin ellerinde ihmal edilen 23 ila 28 yaşlarında 67 yetişkinin beyinlerini inceledi ve incelemeleri böyle durumlarla hiç karşılaşmamış ve evlat edinilmiş yaşları 23 ila 26 arasında değişen 21 İngiliz yetişkinle karşılaştırdı.
Erken deneyim kişisel gelişimi nasıl şekillendiriyor

KCL’den Profesör Edmund Sonuga-Barke yaptığı açıklamada, İngiliz ve Romanya evlat edinme çalışmasının gelişim psikolojisi ve psikiyatrisindeki en temel sorulardan biri olan erken deneyim kişisel gelişimi nasıl şekillendiriyor sorusunu ele aldığını söylüyor.
Bulgularını Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda bildiren ekip, evlat edinilen Rumenler’in İngiliz akranlarından kabaca yüzde 8,6 daha küçük beyinleri olduğunu keşfetti.
Dahası, yaşanan her ay mahrumiyet, beyin hacmindeki yüzde 0,27’lik bir azalmayla bağlantılıydı.
Araştırmacılar, beyin boyutundaki değişikliklerin dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve daha düşük bir IQ semptomları ile bağlantılı olduğunu, yoksunluğun beyinde yapısal sağlık değişikliklerine ve bilişsel sorunlara neden olabileceğini ima ettiğini belirtti.

Ayrıca, ekip beynin çeşitli kısımlarında farklılıklar da fark etti. Örneğin, Rumen evlatlıkların beynin hedefe yönelik davranışla ilişkili bir parçası olan daha küçük sağ alt frontal gyri’ye sahip olması gibi.
Bu arada, koruyucu bir etkiye sahip gibi görünen beklenenden daha büyük bir sağ alt temporal lob da vardı; alan daha büyük olduğunda, evlat edinenlerin DEHB belirtileri daha az görüldü. Dolayısıyla bu alan olumsuz etkilerini telafi etmek amacıyla yoksunluğa tepki olarak büyüyor olabilir.
Çalışmanın bulguları, yoksunluğun daha düşük beyin hacmine neden olduğunu kesin olarak göstermemektedir; ancak ekip, beslenme ve genetik yatkınlık gibi diğer olası katkıları dikkate aldıklarını belirtiyor.
KCL’den Dr. Nuria Mackes İngiliz ve Romanya evlatlıkları çalışmaları hakkında daha önce yapılan araştırmaların, düşük IQ ve yüksek düzeyde DEHB belirtilerinin ortaya çıkması ve sürekliliğinin beyinde yapısal değişiklikler içerdiğini, Ancak şimdiye kadar bunun doğrudan kanıtını sağlanamadığını ve erken yoksunluğun beyin büyüklüğü üzerindeki bu çok derin etkilerini göstermek ve daha sonra bu farkın düşük IQ ve daha fazla DEHB belirtileri ile ilişkili olduğunu göstermek, yoksunluğun ardından bu sorunların nörobiyolojik temelinin en dikkat çekici kanıtlarını sunma amacında olduklarını söyledi.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Beyni Büyük insanlarıın Farklı Bir Beyin Yapısı Var
- Aşırı kilo, beyinde küçülmeye neden olabilir
- Bilim İnsanları Nihayet Yapay Beyin Hücreleri Yapmayı Başardı!
- Büyük Beyinler veya Büyük Mideler: Birini Seçin
Çeviri: Hacer Sezgin