San Francisco ve California Üniversitelerinden araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırma, ebeveynlerimizin bizi uyardığı şeyin doğru olduğunu ileri sürdü: çok televizyon izlemek bizi daha aptal yapar. Çalışma, saatlerce televizyona bakmanın sonunda zihinsel yeteneklerde bozulmaya yol açtığını söylüyor.
Araştırmacılar, bilişsel işlevler ile televizyon izleme arasındaki bağlantıyı inceliyorlardı. Çalışma, daha fazla TV izleyen kişilerin, önceden belirlenmiş zeka testleri söz konusu olduğunda daha kötü performans gösterdiğini buldu. Aslında, TV önünde geçirilen süre ile performans daha da kötüleşti.
Çok Televizyon İzlemek Sanıldığı Kadar Kötüdür.

Üniversiteler tarafından yürütülen araştırmaya 3.247 yetişkin katılımcı katılmıştır. Katılımcılar 18 yaşında ve 30 yaşındaydı. Katılımcılar, ortalama Televizyon izleme sürelerine göre kategorilere ayrıldı. Sözel işlevleri ve işlem hızları daha sonra test edildi.
Araştırmacılar, nihai sonuçlara göre, en çok zaman harcayan kişilerin, daha zayıf zihinsel işlevlere sahip olma şansının iki katına çıktığı sonucuna vardılar.
Ayrıca, etkiler yaş aralıklarında belirgindi. Erken yetişkinliklerinin çoğunu çok fazla televizyon izleyerek geçiren ve çok az fiziksel aktivite yapanlar için kötü haberler var. Çalışma, bunun orta yaşlarına geldiklerinde daha kötü işlem ve yürütme hızına sahip olmaları ile ilgili olduğunu söyledi.
Çalışma, türünün ilkleri arasındadır.
Çok fazla TV izlemenin zihinsel yeteneklerimizin yaşlanmasını hızlandırdığını benzersiz bir şekilde gösteriyor.
Çalışma ayrıca davranışların daha kötü yönetici işlevler ve beynin bir şeyleri işleme hızının daha düşük olmasıyla bağlantılı olduğunu açıkladı. Ancak sözel bellek bu kadar etkilenmez. Öyle ki, araştırmacılar, davranışları oldukça hareketsiz olan ve yaşam tarzları az fiziksel aktivite içeren kişilerin kritik bir endişe kaynağı olabileceğini öne sürdüler.
Televizyon her zaman insanları içeride kalmaya teşvik etmek için tasarlanmış bir teknoloji olmuştur. Muhtemelen ihtiyacımız olmayan ürünleri satın almamız için bizi ustaca zorlayan reklamlar için bir sığınaktır. Aynı zamanda, sıkıcı bir hafta sonu ile savaşmak söz konusu olduğunda en güvenilir müttefiklerimizden biridir.
Ama birçok insan bunun insanların beynini yıkadığını ve onları aptallaştırdığını söylüyor. Bu son çalışma şimdi bu iddialardan bazılarını destekliyor gibi görünüyor!
Bulgular JAMA adlı psikiyatri dergisinde yayınlandı.
Çeviri: Rukiye Esen Sercanoğlu