Makaleye geçmeden önce deliryum nedir, bilmeyenler için kısaca değinelim. Deliriyum, zihinsel olarak görülen bilinç bulanıklığı ile karakterize ciddi bir sendromdur.
Bilinçte bulanıklık, odaklanmada sorun yaşama, etraftaki eşyaların şekil ve yer değiştirdiğini görme, anlamsız öfkelenme, garip hayaller görme, çevre bilincinin azalması ve kafa karışıklığı ile kendini gösteren geçici bir durumdur.
Hastanede yatan hastalarda deliryum belirtilerinin ortaya çıkması, ölüm riskinin yüzde 10-30 oranında artmasına neden olabiliyor.

Avustralyalı bir araştırmacı, bir deliryum epizodu sırasında tam olarak neler olduğunu anlamak için beyin taramalarını kullandı. (epizod: ruh halinde yaşanan çeşitli duygusal dalgalanmalar) İki bin yıldan fazla bir süre önce tanımlanan bu durum için tedavi sağlayabilecek bir keşif.
Özellikle yaşlılarda görülen Deliryum hastalığının sebebinin bulunduğu Avustralya’lı bilim insanları tarafından açıklandı. Deliryum hastalığına beyinde bulunan glikoz metobolizmasının sebep olduğu anlaşıldı.
Avustralya’da Yeni Güney Galler eyaletindeki Galler Prensi Hastanesi’nde görev yapan bilim insanlarından Doçent Dr. Gideon Caplan PET taraması sonucunda deliryum hastalığına beyinde bulunan glikoz metabolizmasının sebep olduğunu keşfettiklerini söyledi.

Bilim insanlarının Galler Prensi Hastanesi’nde 10 yıldır sürdürdükleri araştırmalar sonucunda 2 bin 500 yıllık gizem cevabını buldu.
Keşfedilen yeni bilgiler ışığında beynin hangi bölgesine müdahale edilebileceği ve deliryumun nasıl ortadan kaldırılacağına dair yeni yollar ortaya çıktı.
PET taramalarını inceleme altına alan bilim insanları, beyinin glikozu verimli bir biçimde metobolize edememesi durumunda deliryum hastalığının meydana çıktığını buldu.
Özellikle yaşın ilerlemesiyle birlikte, yaşlılarda sıkça görülen deliryum hastalığı, aniden başlayarak genel olarak bir ay gibi bir süreden daha kısa zaman dilimlerinde bilişsel yıkım yaratıyor.
Bundan başka deliryuma yakalananlar dikkat sorunları, psikomotor davranışlarda bozukluk, uyku ve uyanıklıkta sorunlar yaşıyorlar. Deliryum karakterize organik beyin sendromu olarak tanımlanıyor.
Deliryumu olan hastaların düşme riski oldukça yüksektir. Bunama görülen bu hastalar bakıma muhtaç bir hale gelirler.
Bulguların son derece önemli olduğunu söyleyen Dr. Caplan, Deliryumun demansı hızlandırdığını, bu nedenle deliryum tedavisi yapabilirlerse demansı önleyebileceklerini kaydetti.
Kesin konuşmak için erken olduğunu belirten Caplan, araştırmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Bu araştırma, Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism‘de yayınlandı.