Bilim insanlarının söylediğine göre, akıllı telefonların, laptopların ve diğer dijital cihazların yaydığı mavi ışık uzun süre maruz kalınması sonucunda beyin hasarına ve yaşlanmaya sebep olabilir.
Meyve sinekleri üzerinde uygulanan bir deneyde uzun süreli mavi ışık maruz kalınması sonucunda sineklerin beyin hücrelerinde yavaşlama gözlendi. Bilim insanlarına göre dijital aletler karşısında fazla vakit geçirip yapay ışığa maruz kalmak tüm sağlığı etkileyebiliyor.
Oregon Eyalet Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görev yapan biyolog Prof. Jaga Giebultowicz şunları söylüyor;
“İnsanlar LED lambalar kullanıma girdiğinden beri çok fazla yapay ışığa maruz kalıyorlar. Fakat LED lerin en çok kullanıldığı ülkelerde yapay ışık doğrudan insan ömrüyle ters orantılı”
Araştırmacılar , bir grup meyve sineğini 12 saat yapay ışığa maruz kalacakları şekilde bırakırken diğer grubu 12 saat karanlıkta bıraktı.
Araştırmacıların söylediğine göre , 12 saat yapay ışığa maruz kalan meyve sineklerinin retinal beyin hücrelerinde hasar meydana geldi ve karanlıkta kalan meyve sineklerine göre daha az yaşadılar. Nasıl olduysa Prof. Jaga Giebultowicz , bu durumun insanlarda meyve sineklerinde olduğu kadar etkili olmadığını savunuyor.

Profesör bir haber ajansına verdiği röportajda “Söyleyebileceğimiz tek şey uzun süreli maruz kalmaların beyin hücrelerine zarar verdiğidir” dedi. Ardından araştırmacılar kör meyve sinekleri üzerinde bir ışık deneyi yapınca kör olanların da kör olmayıp ışığa maruz kalan meyve sineklerinin de aynı süre yaşadıklarını kaydetti.
Bu durum beyin hasarının retinal hücrelerle alakalı olmadığını ortaya koymuş oldu. Kendini yapay ışıktan korumak isteyenlere mavi ışıktan koruyucu gözlük veya lens takıp mavi ışık yayan cihazlarını kullanmamaları önerildi.
Efe Başaran / Science Focus