Dilinizde Yaşayan Mikroplar: Mikroplar bağırsaklarımızın ve dilimizin her yerinde. Yeni bir çalışma, dilimizde yaşayan bu mikropların rastgele bir şekilde bir araya gelmediğini ortaya koyuyor. Tam tersi, Kendi türlerine yakın olanlarla yakın yaşamayı tercih ediyorlar. Türlerine göre gruplara ayrılmışlar.
Araştırmacılar, gönüllü olmuş 21 sağlıklı insanda çalıştı. Hepsinin dilinden örnek alındı. Sonra bazıları bizim için besin üreten bakteri gruplarını belirlemek için floresan etiketler kullanıldı. Böylece her birinin dil yüzeyinde tam olarak nerede yaşadıklarını tespit edebildiler.

İstisnasız her bakterinin aynı türden diğer bakterilerle sık örülmüş ve kesin sınırlara sahip kümeler halinde bir arada bulunduğunu araştırmacılar Cell Reports’a açıkladı. Kümeler (yukarıda) mikroskop altında bir gökkuşağını anımsatıyor.
Örneğin kırmızı renkte görülen Actinomyces bakterisi dilin gri ile gösterilen epitel dokusuna yakın bir yerde gelişiyor. Camgöbeği rengindeki Rothia bakterisi ise diğer topluluklar arasında uzun parçalar oluşturuyor. Yeşil renkte gösterilen Streptococcuss, dilin kenarında ve ince damarlarında bir tabaka halinde.

Araştırmacılar resimlere bakarak bu kolonilerin zaman içerisinde nasıl oluştuğunu ve nasıl geliştiğini tahmin edebiliyor.
Bilim insanları DNA dizilimi sayesinde hangi mikropların vücutta yaşadığı bilgisine halihazırda sahip olsa da, ilk defa dilde yaşayan mikropları bu kadar ayrıntılı inceleme olanağına eriştiler.
Araştırmacılar, farklı türlerin nerelerde toplandığını ve nasıl organize olduklarını gözlemlemenin bakterilerin işlevlerini ve birbirleriyle nasıl iletişim kurduklarını daha iyi anlama yolunda kolaylık sağladıklarını söylüyor.
Çeviri: FEYZA DELİBALTA KAYNAK: Science Mag