Doğu Jaguarının Nesli Tükendi

Bilim insanları tarafından 6’ıncı kitlesel yok oluşun başladığı duyuruldu. Geçmiş dönemlerde birçok hayvanın neslinin tükenmesi insanlığı yeni bir kitlesel yok oluşun eşiğine getirdi. Bundan sonra birçok hayvanın neslinin tükendiğine dair bilim dünyasından açıklamalar gelmesi bekleniyor.

Bunlardan ilki doğu jaguarı olarak isimlendirilen Mississippi ormanlarında sıkça görülen bir türe ait. Bu büyük kedi bu ormanlarda dağlarda ve çayırlarda yaşıyordu. Ancak son 8 yıldan beri bu ormanlarda Doğu Jaguarı görülmüyor. ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi (FWS) 2011’de dağ aslanının durumuna ilişkin bir inceleme başlattı. Federal yaban hayatı biyologları 2015 yılı itibariyle bu hayvanın artık yaşamadığını duyurdu.

Bunun üzerine Doğu Jaguarının nesli tehlikedeki türler yasasından çıkarılması için öneri yapıldı ve birkaç hafta önce bu türün neslinin tükendiği açıklandı. Bu tür 1973 yılından beri nesli tükenme tehlikesi altındaki türler listesinde bulunuyor. Ancak bu tür yaklaşık 80 yıldan beri görünmüyor. Bu türün sonuncusunun muhtemelen 1938 yılında avcılar tarafından vurulduğu düşünülüyor.

Son 20 yıl içerisinde bu türü gördüğünü söyleyenler oldu. Ancak FWS görülen bu hayvanların yüksek olasılıkla hayvanat bahçesinden ya da özel koleksiyonlardan kaçmış olabileceğini düşünüyor. Hala yaşayan popülasyonları destekleyecek olan hiçbir bilimsel ya da fiziksel kanıt bulunmuyor.

Büyük kedilerin nesli hala tehlike altında. İnsanların kendisini tehdit altında hissetmesinden dolayı bu hayvanları avlaması nesillerini büyük oranda azalttı. Büyük kedilerin eko sistem için katkılarına değinen bilim insanları, bu türlerin neslinin tükenmesinin eko sisteme büyük zarar verdiğini açıkladı.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Hayat Olasılığı En Yüksek İki TRAPPIST-1 Gezegenini Belirlendi

    Bill Gates, Genetikçilerle Mükemmel İneği Üretmek İçin Çalışma Yürütüyor