Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınının “bitmekten çok uzak” olduğunu ve hala normal sağlık hizmetlerini, özellikle de en fakir ülkelerdeki çocuklar için hayat kurtaran tedavi sistemlerini bozduğunu söyledi.
BM ajansı, bazı zengin ülkelerdeki rakamlar düzleşse veya azalsa bile Afrika, Doğu Avrupa, Latin Amerika ve bazı Asya ülkelerinde artan sayıda vaka ve ölümlerden dolayı endişe duyuyor.
DSÖ Genel Direktörü TedrosAdhanomGhebreyesus Cenevre’deki sanal bir basın toplantısında doğru eylemlerle ikinci bir enfeksiyon dalgasının önlenebileceğini ekleyerek, “Önümüzde uzun bir yolumuz ve yapacak çok işimiz var” dedi.

Geçen yılın sonlarında Çin’in merkezi Wuhan şehrinde ortaya çıkan COVİD-19 salgınında son rakamlara göre 3 milyon kişi enfekte oldu. Ve 208 bin kişi hayatını kaybetti. Tedros, koronavirüs acil durumunun diğer hastalıklara yönelik aşılama programları üzerindeki etkisiyle çocukların sağlığının tehdit altında olduğunu ve bu durumdan endişelendiğini dile getirdi.
Tedros “Çocuklar ciddi hastalık ve yeni koronavirüsün neden olduğu solunum yolu hastalığı olan COVID-19 hastalığında nispeten düşük risk altında olabilir. Ancak aşılarla önlenebilecek diğer hastalıklarda da yüksek risk altında olabilecek durumdalar ” dedi.
Diğer hastalıklara karşı aşı eksikliği
Dünya çapında yaklaşık 13 milyon insanın çocuk felci, kızamık, kolera, sarı humma ve menenjit gibi hastalıklara karşı düzenli aşılardaki gecikmelerden etkilendiğini söyledi. GAVI global aşı ittifakına atıfta bulunan Tedros, 21 ülkede, sınır kısıtlamaları ve koronavirüs pandemisinin yol açtığı seyahat kesintileri nedeniyle diğer hastalıklara karşı aşı eksikliği olduğu bildirildi.

COVID-19’un düzenli sıtma hizmetleri üzerindeki potansiyel etkisine değinerek, “Sahra altı Afrika’daki sıtma vakalarının sayısı iki katına çıkabilir” dedi. “Bunları önlemek ve onları desteklemek içindiğer ülkelerle birlikte çalışıyoruz”.
DSÖ’nün en iyi acil durumlar uzmanı Dr. Mike Ryan,temas izleme eksikliğine ve hükümetin krizi ele almasına rağmen kısıtlamaları kaldıran bazı ABD eyaletleri hakkında sorulan ABD’nin koronavirüs salgını ile mücadelesiyle alakalı sorulara binaen bunun “çok net bir şekilde düzenlenmiş” ve eyaletlerin bilime dayalı bir federal plana sahip olduğunu söyledi.
Dr. Mike Ryan
Ryan, “Federal hükümet ve valiler Amerika’yı ve halkını bu zor durumdan kurtarmak için birlikte çalışıyor” dedi. Ancak 50 eyaleti birbirine bağlayan federal sistemin durumu “karmaşık” hale getirdiğini de sözlerine ekledi. Ryan ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün daha önce belirttiği kısıtlamaların hafifletilmesi görüşüne karşı uyarısını tekrarladı.
Berk Keskin/ Kaynak: CNA