Dünya Çevresindeki Güçlü Bir Başlangıç Manyetik Alanının Kanıtı!

Dünya Çevresindeki Güçlü Manyetik Alanının Kanıtı. Bilindiği üzere daha önceleri Dünya’nın derinliklerinde erimiş demir bulunmaktadır. Dünyanın derinliklerindeki bu erimiş demirin rotasyonu (dönüş), gezegenimize koruyucu bir manyetik alan oluşturuyor.

Bu manyetik alan da yeryüzündeki güçlü bir başlangıç manyetik alanın kanıtı biçiminde. Bu manyetik alan görünmez olmasına rağmen, yeryüzündeki yaşam için hayati önem arz ediyor.

Güneş’in zararlı rüzgârları ve kozmik ışınlarından koruyor.

Dünya Çevresindeki Güçlü Bir Başlangıç Manyetik Alanının Kanıtı!

Bilim insanları bu alanın tarih boyunca nasıl değiştiğini anlamaya çalışıyor. Böylelikle Dünya’nın ve diğer gezegenlerin gelecekteki değişimlerini anlamak için ipuçları elde etmiş olabileceğiz. Yeni çalışmalara göre Dünya çevresindeki manyetik alanın ilk formunun çok güçlü olduğu görünüyor. Bugünün manyetik kalkanı Dünya’nın dış çekirdeğinde oluşuyor.

İç çekirdekteki yoğun ısı, erimiş demirden oluşan dış çekirdeğin dönmesine ve yoğunluğunu azaltmasına; böylelikle de elektrik akımı üreterek jeodinamik adını verdiğimiz Dünya’nın manyetik alanını besleyen yapıyı tetiklemesine sebep oluyor.

Bilim insanları çekirdekteki malzemelerin uç konumları ve aşırı sıcaklıklardan dolayı manyetik alanı doğrudan ölçemiyorlar. Neyse ki küçük manyetik parçacıklar içeren erimiş mineraller Dünya yüzeyine çıkıp soğuduklarında manyetik alanın yönünü gösteriyorlar.

Araştırmacılar elektron mikroskobu, paleo ve jeokimya kullanarak yeni paleomanyetik verilerle Avustralya’daki bilinen en eski malzeme olan Zirkon kristallerini analiz ettiler.

Dünya Çevresindeki Güçlü Bir Başlangıç Manyetik Alanının Kanıtı!

Tarduno’nun önceki çalışmaları, Dünya’nın manyetik alanının en az 4,2 milyar yaşında olduğunu ve neredeyse gezegen kadar uzun süredir var olduğunu gösteriyordu. Öte yandan Tarduno ve meslektaşları tarafından yeni araştırmalar 565 milyon yıl önce oluştuğunu gösteriyor.
Araştırmacılar daha önceki verilerde başlangıç manyetik alanın düşük yoğunlukta olduğuna inanırken, yeni Zirkon verileriyle daha güçlü bir manyetik alanın varlığını gösterdi.

Magnezyum oksit aşırı sıcaktan dolayı büyük etkilerle salınabilir. Dünya’nın içini soğuttuğunda ise konveksiyon ve jeodinamik yönüyle başarısız olabilir. Araştırmacılar Dünya’nın içinin magnezyum oksit kaynağını tükettiğine inanıyor. Böylece manyetik alan 565 milyon yıl önce tamamen çöktü.
Bununla birlikte iç çekirdeğin oluşumu, Dünya’nın sahip olduğu mevcut jeodinamik ve gezegensel manyetik kalkanlar için yeni bir güç kaynağı sağlar.

Alan üretimi mekanizması, güneş sistemi dışındaki ve diğer gezegenler için kesinlikle önemlidir.
Önde gelen teorilerden biri; Mars’ın da Dünya’nın da tarihinin başındaki gibi manyetik bir alana sahip olduğunu söylüyor. Ancak Mars’ta alan çöküyor ve Dünya’nın aksine Mars yenilerini oluşturamıyor.
Manyetik kalkanını kaybettikten sonra ise Mars suyunu kaybediyor. Bu çalışma bize Dünya’nın manyetik kalkanını destekleyen süreçleri anlamak için daha fazla veri veriyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Burak AKTEPE

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    İşte Ay Hakkında Kolayca Kendinizi Çürütebileceğiniz Beş Efsane

    koronavirüs

    Koronavirüs nedir? Koronavirüs’ün belirtileri nelerdir?