Bir hamsterdan daha büyük olmayan 18 milyon yaşındaki en küçük maymun fosili Peru’da keşfedildi. Fosille birlikte maymunların evrimindeki boş bir halka dolduruldu. Peru’da Amazon ormanında bulunan fosil bir diş, yeni bir küçük maymun türüne ait olarak tanımlandı.
Yeni fosil, Peru ‘nun güneyindeki Rio Alto Madre de Dios boyunca ilerleyen bir nehir kenarında bulundu. Arkeologlar nehir kıyısından alınan örnekleri eleyerek maymun fosilini tamamladılar. Ekip maymun fosilini tamamlayana kadar yüzlerce kemirgen, yarasa ve sürüngen fosilleri içeren yaklaşık 2 tonluk bir örneği incelediler. Güney Amerika’da yaklaşık 40 yıldır paleontolojik çalışmalar yapan Duke evrimsel antropoloji profesörü Richard Kay , “Primat fosilleri tavuk dişleri kadar nadirdir.” Dedi.
Maymun dişleri, özellikle azı dişleri hayvan hakkında birçok bilgi verebilir. Araştırmacılar bulunan diş fosilinin büyüklüğüne ve şekline bağlı olarak hayvanın muhtemelen enerji bakımından zengin meyveler ve böceklerle beslendiğini ve sadece bir beyzbol topundan biraz daha ağır olduğu tahmininde bulunuyorlar. Uluyanlar ve muriquis gibi Güney Amerika’nın bazı maymunları kütlelerinin 50 katına kadar büyüyebilirler. Araştırmacılar bunun bugüne dek keşfedilmiş en küçük maymun fosili olduğunu söylediler.
23 Temmuz’da İnsan Evrimi Dergisi’nde yayınlanan bir makalede, ekip, hayvana Parvimico materdei veya “Tanrı Nehrinin Annesinden Küçük Maymun “ adı verildi. Fosil Şimdi Peru ‘nun Piura Üniversitesi ‘ndeki Paleontoloji Enstitüsü’nün kalıcı koleksiyonlarında saklanıyor.
Maymunların Güney Amerika ’ya Afrika’dan 40 milyon yıl önce geldiği ve bugün bilinen çoğu maymun türünün Amazon Ormanı’nda yaşadığı biliniyor. Fakat bu sürecin nasıl başladığı eksik fosiller yüzünden hâlâ gizemini korumakta.
Ekip şu anda, Amazon ‘da Ağustos ayında toplanacak olan ve daha kapsamlı bir fosil keşif gezisinde.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Yeni fosiller, insan atalarının Afrika’da değil, Avrupa’da geliştiğini gösteriyor
Tartışmalı iskelet erken insanlığın yeni bir türü olabilir.
Dünya Üzerinde Varolan İnsan Türüne Yakın 7 Homo Türleri
Kaynak: Selin Ayça ÇELEBİ
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190726094631.htm

Elektroterapi Nedir? Güvenli mi, Acıyor mu, Kaç Seans uygulanıyor
