Başlığı okuyunca muhtemelen bunun imkansız olduğunu düşündünüz. Ancak bilimde, bugün imkansız gibi gözüken şeyler bir süre sonra hayatımızın bir parçası hâline gelebiliyor.Dünya’nın Güneş Sisteminden ayrılması mümkün olabilir mi?
Liu Cixin’in ” The Wandering Earth ” adlı kısa öyküsünde, Cixin, gezegen liderlerinin, tüm karasal gezegenleri yok etmesi beklenen yakın bir güneş patlamasından kaçmak için Dünya’yı güneş sisteminden çıkarmaya karar verdikleri bir senaryoyu canlandırıyor.
Birleşik Krallık’taki Glasgow Üniversitesi’nde havacılık mühendisliği ve uzay sistemleri mühendisliği öğretim görevlisi Matteo Ceriotti’ye göre bu pek olası değil.

Ancak olası olmaması başta da belirttiğimiz gibi, imkansız olduğu anlamına gelmiyor. Dünya, kendisine yakın devasa yıldızlararası bir cismin hareketiyle yörüngesinden şaşabilir. Dünya ile bu cismin yakınlaşmasında, Dünya ve cisim, enerji ve momentum alışverişinde bulunacak ve Dünya’nın yörüngesi bozulacaktı. Eğer cisim hızlı, kütleli ve yeterince yakın olsaydı, Dünya’yı bir güneş sisteminin dışına atabilirdi.
İngiltere’deki Cardiff Üniversitesi’nde fizik ve astronomi alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Timothy Davis, Dünya’nın teorik olarak Güneş Sistemi‘ndeki yörüngesinden çıkabileceğini belirtiyor. “Gezegenler, şu anda var oldukları gibi, güneşin etrafında sabit yörüngelerdeler.
Ancak, eğer Güneş başka bir yıldızla yakın bir karşılaşmaya girseydi, o zaman bu cisimlerin yerçekimi etkileşimleri bu yörüngeleri bozabilir ve potansiyel olarak Dünya’nın hareket etmesine neden olabilirdi. Ancak Davis’e göre, bu senaryo mümkün olsa da, en azından öngörülebilir gelecekte gerçekleşmesinin inanılmaz derecede şüpheli.
Peki dış kuvvetlerin yakın zamanda Dünya’yı güneş sisteminden çıkarmaya zorlaması pek olası olmasa da, insanlık gezegenleri yörüngesinden çıkarabilecek düzeyde makineler yapabilir mi?
Dünya’yı yörüngesinden ve güneş sisteminden çıkarmak için gereken enerji o kadar büyük ki (bu değer (sonrasında 21 sıfır olan bir 1) megaton bir nükleer bombaya eşdeğer) olası görünmüyor.
Dünya’nın Güneş Sisteminden ayrılması mümkün olabilir mi?

Dünya başka bir yıldızın çekim alanına girmediği veya bir karadelik tarafından yutulmadığı sürece uzayda sürüklenmeye devam ederdi. Şu an sahip olduğu atmosfer, böyle bir durumda yok olabilir, Güneş sisteminden ayrılması sonucu Dünya’nın küresel iklimi bozulabilirdi. Böyle bir felaket karşısında Dünya’daki canlı yaşamının sona erebileceği konusunda hemfikiriz.
Bu konuda Timothy Davis şöyle aktarıyor: Dünya’nın Güneş Sisteminden ayrılması mümkün olabilir mi? Terk edecek olsaydı, bildiğimiz hayatın büyük çoğunluğunun ortadan kalkması çok muhtemeldir. Dünya’nın canlı organizmaları tarafından kullanılan enerjinin neredeyse tamamı doğrudan güneşten gelir (örneğin fotosentez yapan bitkiler).

Böyle bir senaryoda, güneş sisteminden ayrılması ne kadar uzaklaşırsa o kadar soğuyacak ve sonunda tamamen donacaktı. Geri kalan tek doğal ısı kaynağı, güneş sisteminin oluşumundan kalan yerkabuğundaki radyoaktif elementlerin çürümesi olacaktır.
Bu radyoaktif ısı, Dünya’nın yalnızca yaklaşık eksi 230 derecelik bir sıcaklığı korumasına izin verecektir. Bazı ‘ekstremofiller’ (aşırı ortamlarda yaşayabilen hayvanlar/bitkiler) bu düşük sıcaklıkta bir yaşam sürdürebilir, ancak karmaşık yaşam muhtemelen tamamen ortadan kalkacaktır. Sonuç olarak Dünya’mız, atmosferi neredeyse olmayan, donmuş, ölü bir gezegen olarak uzayda savrulmaya devam edecektir.
Gelecekte böyle bir felaketin yaşanması muhtemeldir. Galaksimizin yaklaşık 4,5 milyar yıl sonra Andromeda (en yakın komşu galaksimiz) çarpışacağını tahmin ediyoruz. Milyonlarca yıldızın bu kadar büyük ölçekli çarpışmasından sonra güneş sisteminde büyük bir bozulma öngörülüyor.
Yani, Dünya eninde sonunda güneş sistemini öyle ya da böyle terk edecek olsa da, henüz endişelenmemiz gereken bir durum söz konusu değil.
Çeviren: Yusuf Yılmaz