Hayvan haklarını savunan bir kuruluş Elon Musk‘ı ve şirketi Neuralink‘i maymunlara işkence yapılmasını finanse etmekle suçluyor.
Hayvanların tıbbi araştırmalarda kullanılmasına karşı çıkan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Sorumlu Tıp Merkezleri Komitesi (PCRM), Neuralink şirketini ve Kaliforniya Üniversitesi’ni federal Hayvan Refahı Yasası’na aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle ABD Tarım Bakanlığı’na şikâyet etti.

Kuruluş, üniversitenin 23 maymun üzerinde “istilacı ve ölümcül beyin deneyleri” yapmak için Elon Musk’ın şirketi Neuralink’den 1,4 milyon dolar aldığını iddia ediyor.
Şikayetler arasında, araştırmacıların canlıların kafataslarına çelik parçaları vidaladıkları, beyinlerinin bazı kısımlarını onaylanmamış maddelerle tahrip ettikleri ve onlara veterinerlik hizmeti sağlamadıklarına dair iddialar yer alıyor.
PCRM araştırma savunuculuğu koordinatörü Jeremy Beckham, “Üniversite, kamu tarafından finanse edilen tesislerini bir milyardere devretmiş olabilir, ancak bu, şeffaflık gerekliliklerinden kaçabileceği ve federal Hayvan Refahı Yasaları’nı ihlal edebileceği anlamına gelmez” dedi.
Beckham, “Belgeler, maymunların beyinlerinin adi deneylerde parçalandığını, acı çekmeye ve ölmeye terk edildiklerini ortaya koyuyor” diye devam etti. “Elon Musk’ın ve üniversitenin neden bu korkunç istismarın fotoğraflarını ve videolarını halktan saklamak istediği aşikâr.” dedi.
Hayvan Refahı Yasası’nı İhlal Ediyor
Kuruluş ayrıca, hem adı geçen Kaliforniya Üniversitesi’nin hem de Neuralink’in, hayvanların acısını en aza indirmedikleri ve sağlıklı olduklarından emin olmak adına düzenli olarak gözlem yapmadıkları için Hayvan Refahı Yasası’nı ihlal ettiklerini söylüyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nin bir sözcüsü, Fortune’a üniversitenin Neuralink tarafından kullanılan araştırma protokollerini tamamen gözden geçirdiğini ve onayladığını söyledi.
Üniversitenin sözcüsü dergiye verdiği demeçte, “Bizim sorumluluğumuzdaki hayvanlara mümkün olan en iyi bakımı sağlamaya çalışıyoruz” dedi. “Hayvan araştırmaları sıkı bir şekilde düzenlenir ve üniversitemiz, ABD Tarım Bakanlığı’nınkiler de dahil olmak üzere tüm geçerli yasa ve yönetmeliklere uymaktadır.” diye ekledi.
Neuralink ise henüz bir açıklama yapmadı.

Şirketin daha önce de maymunlar üzerinde deneyler yaptığı biliniyordu. Daha geçen yıl Neuralink, düşünce gücünü kullanarak Pong oyunu oynayan bir maymunun videosunu yayınlamıştı.
Bu nedenle, çalışmanın bir hayvan hakları kuruluşunun dikkatini çekmiş olması şaşırtıcı değil. Eğer Neuralink’in uygulamaları PCRM’nin iddia ettiği kadar acımasızsa, yoğun bir inceleme yapılması faydalı olabilir.
Selin Vurguncu