Eski insanlar, modern insan olmadan önce bile et yiyorlardı.
Et genelde çiğdi çünkü pişirmek için ateş henüz bulunmamıştı, buna leşçilik de denebilir. Milyon yıl önce bile insanlar et ile besleniyorlardı.
Wisconsin Madison üniversitesinden paleontoloji profesörü Henry Bunn; “Yaklaşık 2,6 milyon yıl önce ete karşı bu ilgiyi ve eti kesebilmek için taş aletler yapıldığını görüyoruz” diyor. İlkel insanlar belki et istiyordu ama nasıl elde edeceklerini bilmiyorlardı. Homo erectus olarak bilinen ilkel insanlar avlanmak için fiziksel olarak yeterli değildi, ayrıca bunu düşünemiyorlardı. Tanzanya’da bulunan bir bölgede keşfedilen taş aletler ve kemikler 2 milyon yıl önce burada avlanıldığını bize göstermektedir. Profesör Bunn diyor ki “ Bu ve diğer bölgelerde bulunan hayvanlar boynuzlu ve toynaklı hayvanlardı.“
Boynuzlugillerden vahşi atlara

İlk insanlar avlanmaya başladıklarında, impalaya benzer toynaklı hayvanları avlayabiliyorlardı. Tanzanya’daki keşfedilen bölge ilk insanların 48 çeşit hayvan kesip yediklerini bize gösteriyor.
Bunn’a göre o yıllarda bu bölgede ateşe dair izler yok. 800,000 yıl öncesine kadar ortaya çıkmamış, ama ilk insanlar avladıklarıyla birlikte orada toplanmışlar. Avladıkları etleri topladıkları bitkilerle karıştırmışlar, bunu kesinlikle bilerek yapmamışlar.
Kuzey Almanya’da bulunan 300.000 yıllık Schöningen bölgesinde ilk insanların vahşi atları avladıkları tespit edilmiştir. Bulgulara göre ahşap aletler kullanmışlar. İlk insanların avlandığı birçok arkeolojik alanda geyik çeşitlerine rastlanmıştır.
Baylor üniversitesi arkeoloji bölüm başkanı Joseph Ferraro “ Eski insanların beyinleri büyüdükçe ve anatomik olarak insana benzedikçe yavaş yavaş büyük hayvanları avlamaya başlamışlar. Elimizde ilk insanların daha erken büyük hayvanları avlamaya başladığına dair güzel kanıtlar var.”
Bu daha çok coğrafyadan kaynaklanır. Buzul çağında insanlar Avrupa’ya yayıldı. Ete ulaşmak hayati derecede önemliydi. Su kenarında yaşayan ilk insanlar balık, su kuşları, yengeçler ve kabuklu deniz canlıları bile avlamışlar.
İlk insan aletleri

Afrika ve Avrupa’daki ilk insanlara dönecek olursak aletleri ve silahları daha geniş bir takson yelpazesinden yararlanmalarına izin vermiş diyor Ferraro. Ek olarak ilk insanların avlanma megafaunaları arasında, özellikle KuzeyAmerika ve Sibirya arasında, kanıtlar var. Kuzey Amerika ve Avrupa’daki erken kanıtlar tüylü mamutlar ve büyük memeliler gibi hayvanların avlandığını bize gösteriyor.
İlginizi çekebilir: Neolitik Çağ Alet Kültürü
“Pleistosen ( yaklaşık 9.000 yıl önce ) sonlarında Paleo Kızılderililerinin mızrak ile tüylü mamut avladıklarına dair kanıtlar bulundu” diyor Bunn.
İlk insanlar sıklıkla bu büyük hayvanları avlardı, ve bu da Megafaunal yok oluşa katkıda bulunduklarına dair son derece hararetli argüman oluşturuyor.
İlginizi çekebilir: Üst Paleolitik Alet Kültürü; Magdalenian
İlk insanın etin tadına bakmasından beri, av becerilerinden keyif almak için ustalaşıyorlar. Başlarda et küçük ve çiğdi ama zaman geçtikçe daha büyük beyin ve silahlarla, büyük yaratıkları avlayabildiler ve açık ateşte pişirebildiler. Bunların sonunda büyük hayvanları avlayabilme yeteneğimiz ve yiyebilmek için ateş kullanmamız, uzmanlara göre, insan olmanın önemli bir görünüşüdür.
İlginizi çekebilir: Musteryen Alet Kültürü
Çeviren: Nur Seda Korkmaz