Kültürel evrimleşme, bir jenerasyondan diğer jenerasyona geçmiş olan öğrenilmiş davranışların gelişimidir. Kültürel evrimleşme sadece insanlarda sınırlı değildir; yemek toplamak için alet yapıp kullanabilen ve bu bilgileri diğer üyelere öğreten maymun gibi diğer hayvan gruplarının ilkel formlarında da kültürel evrimleşmeyi görmekteyiz.
Kültür kazanımını sağlayabilmek ve başarılı bir şekilde bir jenerasyondan diğerine aktarabilmek genetik olarak karakteristik mirasa bağlı olan bir durumdur. Kültürel evrimleşme, bizim çevreye adapte olabilme ve şekil alabilme yetimiz sayesinde gerçekleşen bir işlemdir.
Kültürel evrimleşme biyolojik evrimleşmeye göre daha hızlı gerçekleşen bir süreçtir. Kültürel evrimleşme, öğrenilmiş bilgilerin jenerasyondan jenerasyona iletimidir. Bu gelişim zeki bir beyin ve iletişime ihtiyaç duyar. Konuşmayı da tercihler arasına katabiliriz.
Aletler (Taş, Tahta, Kemik)
Homo geninin tüm üyeleri alet üretmektedir. Muhtemelen homo cinsi ilk olarak alet kullanabilen insansı tür değildi; Austalopithecines, neredeyse modern şempanzelerinkine yakın olan araçlar kullanmışlardır.
Alet üretilmeye başlanması bir takım sebepler için önemliydi:
- Bu durum türlerin kendi çevrelerini kontrol altına almalarını sağladı ki daha önceki hiçbir tür çevrelerini kontrol altına alamamıştı.
- Avlanmak için silah kullanmak av olmaları yerine yırtıcı avcı olmalarını sağladı.(yaşamsal avantaj)
- Sivri kesici aletler, avlamış oldukları yiyecekleri küçük parçalara bölerek daha rahat bir şekilde evlerine götürebilme avantajı sağladı.
- Kemikten yapılmış olan iğneli aletler, hayvanların derilerinden giysi ve barınak yapabilmelerini sağladı.
Alet kültürü evrimleşmemiz boyunca durağan bir şekilde kalmadı. Aletler de evrimleşti, değişti ve daha karmaşık bir hal aldı. Alet kültürünün değişiminde, bir kültürden diğerine geçiş dönemi boyunca çakışmalar olur ve bu değişim yavaş gerçekleşir. [Bir sonraki makalelerimizde Homo geninin tüm üyelerinin alet kültürleri konusuna değineceğiz]
Alet kültürleri:
- Oldowan Alet Kültürü
- Aşölyen Alet Kültürü
- Musteryen Alet Kültürü
- Üst Paleolitik Alet Kültürü; Magdalenian
- Neolitik Çağ Alet Kültürü
Editör / Yazar: Meltem TERZİOĞLU
Kaynak: https://humanevolutionb36.weebly.com/cultural-evolution.html