Eski Mısır Mezarlarında Gömülü 9 Timsah Kafası Keşfedildi

Arkeologlar, eski bir nekropolde gömülü timsah kafaları keşfettiler.

Türünün ilk örneği olan timsah kafaları, eski Mısırlılar için ünlü bir mezar alanı olan Theban Nekropolü’ndeki kazılarda ortaya çıkarıldı. Bu durum arkeologlar için hem “olağanüstü” hem de son derece garip.

Eski Mısırlıların belirsiz hayvanları mumyalamaya ve onları mezarlara yerleştirmeye düşkün oldukları iyi bilinmesine rağmen, araştırmacılar bunun insan mezarlarında bilinen ilk sürüngen kalıntısı olduğunu söylüyorlar.

Arkeologlar, Mısır Mezarlarında Gömülü 9 Timsah Kafası Keşfetti
Timsah kalıntılarının yerleştirildiği Khety mezar odası. Görsel kaynak: M. Jawornicki/ PCMA UW

Uluslararası bir araştırma ekibi, Nil’in batı kıyısında, Luksor yakınlarındaki Kuzey Asasif vadisindeki Theban Nekropolü’nün kalıntıları arasında bulunan kumaşa sarılı dokuz timsah kafatasının keşfini detaylandırıyor.

Milyonlarca mumyalanmış köpek, kedi, babun, aslan, at, keçi, yılan ve kuşun yanı sıra, eski Mısır yerleşim yerlerinde ilk defa birçok mumyalanmış timsah keşfedildi.

Moloz yığınlarından birinde yapılan kapsamlı bir analiz, timsah kafalarının öncelikle mezar odalarına yerleştirildiğini kanıtladı. Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi’nden Dr Patryk Chudzik, yaptığı açıklamada, muhtemelen dört bin yıl önce, Orta Krallık döneminde cenaze törenleri sırasında oraya konmuş olmaları gerektiğini söyledi.

Kafatasları, Nil nehri bölgesinin yerli bir sürüngeni olan Crocodylus niloticus’a aitti. Kalıntılara daha yakından bakıldığında, burundan kuyruğa kadar 5 metre (16,4 fit) uzunluğa ulaşan genç Nil timsahları ( Crocodylus niloticus ) oldukları görüldü. Bu tür, kıtadaki tüm timsahların en büyüğü ve en tehlikelisidir ve Sahra altı Afrika’nın çoğunda bulunabilir.

Arkeologlar, Mısır Mezarlarında Gömülü 9 Timsah Kafası Keşfetti
Timsah kalıntılarından çene parçaları. Resim kredisi: PCMA UW

Hayvanların kalıntıları, Mısır’ın MÖ 16. yüzyıl ile MÖ 11. yüzyıl arasındaki Yeni Krallık döneminde yaşamış yüksek rütbeli yetkililere ait iki mezarın içine gizlenmişti. Yetkililerden biri II. Mentuhotep’in (MÖ 2055-2022) sarayında yüksek rütbeli bir yetkili olan Şansölye Khety’ye, diğeri ise firavunun sarayındaki bir vezire atfedilen iki mezar kompleksine sahip.

Bu iki mezar açıkça yüksek sosyal statüye sahipti, bu da yanlarına gömülen timsah kafalarının Mısır tarihinin bu döneminde değerli bir mülkiyet olduğunu gösteriyor. Ancak araştırmacılar, timsahların timsah kafalı bir insan olarak tasvir edilen eski Mısır tanrısı Sobek kültüyle bir ilgisi olduğundan şüphe ediyor. (Sobek Antik Mısır uygarlığının timsah şeklindeki tanrısı. Tüm suların tanrısı olarak kabul edilen Sobek’in kutsal hayvanı timsahtır.)

Timsah kafalarının neden bu insanlarla birlikte gömüldüğü henüz bilinmiyor. Yine de anlamı ne olursa olsun, eski Mısırlıların bu muhteşem pullu canavarlar için çok fazla zamanları olduğu apaçık ortada.

Çalışma Nisan 2022’de Journal of African Archaeology‘de yayınlandı.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    pantheon roma

    Antik Roma Betonlarının Dayanıklı Olmasının Sırrı Çözüldü!

    Bu Yıl İzlenmesi Gereken En İyi Web3 Coinleri

    2023’te İzlenmesi Gereken En İyi Web3 Coinleri