Bilim insanları, yaklaşık 120 milyon yıl önce yaşamış olan bir timsah türünün tıpkı dinozorlar gibi iki arka ayakları üzerinde yürüdüğüne inanıyor.
Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışmaları, Güney Kore’deki Sacheon Jahye-ri kazı alanında keşfedilen büyük, iyi muhafaza edilmiş ayak izlerinin analizine dayanmaktadır.
İlginizi çekebilir: Dünyanın vahşi yaşam harikaları Sürüngenler ve Özellikleri

Araştırmacılar, başta fosilleşmiş ayak izlerinin pterozor(uçan sürüngen) olarak bilinen başka eski bir sürüngenden geldiğini düşündüler. Ancak araştırmalar, topuktan ayak parmağına şekilde bir ayak izlerine sahip olduğunu ortaya koydu. Bu da, paleontologların uçan sürüngenlerin yapma ihtimalinin düşük olduğuna inandıkları bir ayak izi şekli.
İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları Uçabilen Bir Sürüngen Türü Keşfetti
Fosilleşmiş izlerin el izlerinden yoksunluğu
Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden ve çalışma yazarlarından biri olan Dr. Anthony Romilio,
“Başlangıçta ilk olarak ayak izlerini çamurda yürüyen dev bir iki ayaklar pterozorun yaptığını düşündük, şimdi bunların iki ayaklı timsah izleri olduğunu anlıyoruz.”
Ekip ayrıca; modern timsahların 4 ayaklı olduğu göz önüne alındığında, fosilleşmiş izlerin el izlerinden yoksunluğunu da sorguladı. Fakat bu alanda korunmuş olan izlerin tabanındaki yüzey ve diğer detayların aksini kanıtladığı düşünülmektedir.

Dr. Romilio, “Ayak izlerinin uzunluğu yaklaşık 24 santimetre ölçülüyor, bu da izleri bulunan canlının yetişkin bir insanın bacakları ile aynı yüksekliğe sahip olduğunu gösteriyor. Bunlar 3 metreden daha uzun olduğunu tahmin ettiğimiz uzun hayvanlardı.”
Araştırmayı yöneten Güney Kore’deki Chinju Ulusal Eğitim Üniversitesinden Profesör Kyung Soo Kim; ayak izlerinin bu hayvanların birçok iki ayaklı dinozorla aynı şekilde hareket ettiğini gösterirken, Sacheon Jahye-ri alanındaki izlenimlerin timsahlar tarafından yapılan izler gibi net topuk izleri olduğunu söyledi.
İlginizi çekebilir: Dinozorlar Hakkında Detaylı Bilgiler. Dinozorların Kısa Tarihi
Dinozorlar ve kuş nesli ayak parmakları üzerinde yürür fakat timsahlar, insanlar gibi açık topuk izleri bırakarak ayakları üzerinde yürüyorlar.

Yaklaşık 110-120 milyon yıl öncesine tarihlendirilen ayak izlerinin, günümüz timsahlarının atası olan yeni bir timsah türüne ait olduğu düşünülmektedir.
Bununla birlikte, patikalar bu hayvanların timsahlardan daha dar bir duruşa sahip olduklarını gösterdi. Profesör Kim, “Tipik timsahlar çömelme duruşunda yürür ve geniş izler yaratırlar. Garip bir şekilde bu izler için rotalarımız çok dar görünüyor.
Daha çok sıkı bir ipte dengelenmeye çalışan bir timsah gibi. Ayrıca herhangi bir kuyruk sürükleme izinin olmaması da göz önüne alındığında, bu canlılar iki ayaklı hareket ettiği ortaya çıkıyor.”
Hümeyra DEMİRBAŞ