Etrüsk Resimlerinde Ortaya Çıkarılan Gizli Sahneler

Bilim insanlarının yeni teknikler kullanmasıyla, Roma’nın güçlenmesinden yaklaşık 2.500 yıl önce İtalyan yarımadasında gelişen bir grup insan olan; Antik Etrüsklerin resimlerindeki renkli ve bir zamanlar gizlenen sahneler ortaya çıktı. Örneğin, bilim insanları “Maymun Mezarı” adlı bir resimde yeni detaylar ve başka bir sanat eserinde de yer altı dünyasıyla ilgili farklı sahneleri açığa çıkardı.

Etrüskler ayrıntılı resimler çizmiştir. Fakat zamanla, çoğu görünür hâle geldi ve renklerinin büyük bir kısmı kayboldu. Gloria Adinolfi; “Önemli bir sorun, fiziksel ve kimyasal bileşimlerinden dolayı bazı belirli renklere özel önem verilerek korunan resimlerin renkleri hakkında bilgi kaybı olmasıdır.” demiştir.

Adinolfi, bazı belirli renklerin zamanın geçmesine rağmen daha kalıcı olmasının; eski resimlerin boyandığı sırada nasıl göründüklerine dair ç∂rpık bir izlenime sebep olabileceğini söylemiştir. Örneğin, kırmızı renkler çoğu zaman kalıcıyken yeşilin bazı tonlarının kalıcı olamadığını ifade etmiştir. “Kızıl meşeler genellikle daha dayanıklı görülmektedir. Bu nedenle kimi zaman kırmızılar baskındır. Ve resimsel süslemenin orijinal renklerinin doğru algılanmasını engeller.” der Adinolfi.

Antik Resimleri Ortaya Çıkarmak!

Bilim insanları resimleri ortaya çıkarmak için görünür, kızılötesi ve ultraviyole ışık bantlarında düzinelerce görüntü alan; “Çoklu Aydınlatma Hiperspektral Ekstraksiyon (MHX)” adlı bir teknik kullandı.” dedi Vincenzo Palleschi.

Palleschi, tekniğin eski Mısır’da geliştirilen ve “tek bir spektral bantta çok spesifik bir tepkiye sahip olan” bir renk olan Mısır mavisini tespit edebildiğini söyledi. Ekip ayrıca, resimde hangi renklerin bulunduğunu belirlemeye yardımcı olmak için kalan diğer renklerin kalıntılarını da analiz etti. Ekip, MHX ve renk analizlerini birleştirerek eski Etrüsk resimlerinden kaybolan sahneleri ortaya çıkardı. Araştırmacılar sunum sırasında kayaları, ağaçları ve suyu gösteren Etrüsk; yer altı dünyasını tasvir eden resimlerin ayrıntıları da dahil olmak üzere birkaç örnek açıkladı.

Araştırmacılar, mezardaki bir resmin bir ağaç üzerindeki maymunu göstermesinden dolayı; “Maymun Mezarı” olarak adlandırılan resmin bir kişiyi tasvir eden ayrıntılarını ortaya çıkardı. Resim çιpIak gözle kırmızı bir bulanıklık olarak görünür.

Fakat MHX ve renk analizleri tamamlandıktan sonra; resimde bir nesneyi taşıyan bir kişi ve yüzüyle saçlarının ayrıntıları açıkça gösterildi. Mezar 19. Yüzyılda keşfedilmiştir fakat şu an, yeni teknolojilerle, resim çok daha görünürdür. Ekibin araştırmaları ise devam ediyor ve ileride daha fazla resim ortaya çıkar.

Editör: Aksel Deniz Günal

Kozmologlar, Big Bang Gizemini Çözmek İçin 4000 Sanal Evren Yaratıyor

Yerçekimi, Parçacık Fiziğinin Mikro Dünyasında Küçük Ama Önemli Bir Rol Oynuyor