Son yapılan çalışmalar insanlığın hala evrim geçirmeye devam ettiğini ortaya koyuyor. Nature Ecologyand Evolution’da yayınlanan yeni araştırmaya göre evrim süreci alkol toleransını olumsuz yönde etkileyebilir.
Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacılar, 1.000 Genom Projesi tarafından toplanan verileri kullanarak dört kıtadaki 26 popülasyondan yaklaşık 2.500 kişinin genomlarını analiz etti. Ekip, daha sonra, Afrika’nın ve Asya’nın bir bölümünde meydana gelen, glikoforin üretmekle sorumlu gen alanındaki değişiklikleri, farklı popülasyonlarda ortaya çıkan belirli özellikler veya genomik sıcak noktaları seçti. Bunun olması için mutasyonun, bu iki farklı popülasyonda bağımsız olarak ortaya çıkmış ve devam etmiş olması gerekmektedir.
Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden John Hawks, “bu yeni çalışma bize gösterdi ki, ekolojilerdeki son değişikliklere uyum sağlamak için popülasyonlar arasında bazı genler evrim tarafından benzer hale getiriliyor” dedi. İnsan seçimlerinin de bazı genlerin popülasyonlar arasında benzerlik oluşturmasını sağladığı düşünülüyor.
Araştırmada bilim insanları meydana gelen son değişikliklerle ilgili farklı alanlar üzerinde durdular. Asya ve Afrika’da ilki sivrisinek kaynaklı sıtma direncine bağlı olarak glikoforin gen kümesi adaptasyonu. Avrupa’da yüksek seviyede kalp rahatsızlığına sebep olabilecek homosistein isimli bir amino asidin parçalanmasıyla ilgili genlerde artış. İncelenen 5 Afrika popülasyonundaüretral açılımın (DGKK) konumlandırılmasını etkileyen genlerde değişiklik olduğu saptandı. Afrika kökenli olmayan popülasyonlar da ise iki genom için olumlu seçim yapıldığı gözlendi.
Ayrıca ekip tarafından alkol dehidrogenaz kümelenmesindeki (ADH) değişiklikler ve alkolün nasıl işlediğine bakıldı. Dehidrojenaz, alkolü parçalayan, asetaldehit olarak adlandırılan bir bileşiğe metabolizeeden enzimdir. Bu toksik kimyasal, gece uykusuzluğunuzdan bir gece sonra sabah baş ağrısı çekmenizden sorumludur. Neyse ki, vücut bu maddeyi toksik olmayan asetata nispeten hızlı bir şekilde bir başka maddeye dönüştürebilir ve bir ya da iki gün sonra kendimizi daha iyi hissederiz.
Bununla birlikte, evrim, içki içme toleransımızı ve vücudumuzun asetaldehit’i asetata dönüştürme yeteneğini etkileyen yeni DEHB varyantları yaratarak insanlığın alkol bağımlılığını azaltıyor olabilir. Esasen, bu durum az miktarda içki içtikten sonra bile kendimizi hasta hissedeceğimiz anlamına gelir.Şu ana kadar, bu genler sadece Doğu Asya’da ve Batı Afrika’da tespit edildi, ancak zamanla diğer bölgelere de yayılabilir.
Kaynak: http://www.iflscience.com/plants-and-animals/evolution-could-destroy-our-ability-to-tolerate-alcohol/

Koyun Embriyosu İnsan Kök Hücreleriyle Birleştirilecek
