Austin Texas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, boynundan aşağısı tutmayan felçli hastalar için, düşünce gücü ile kontrol edilebilen bir tekerlekli sandalye oluşturdu.
Araştırmacıların oluşturduğu bu teknoloji, hareketi düzenleyen beyin bölgesindeki sinyalleri algılamak için tasarlandı. Cihaz 31 elektrotlu bir başlık ve yapay zekanın sinyalleri tekerlek hareketlerine çevirebilmesi için tasarlanmış bir dizüstü bilgisayardan oluşuyor.

Deneyin ilk etabı, hastalara zihinle kontrol edilen tekerlekli sandalyeyi nasıl kullanacakları konusunda eğitim vermeyi içeriyordu. Deneyde hastaların tek yapması gereken ellerini ve ayaklarını hareket ettirdiklerini hayal etmek.
Kullanıcılar tekerlekli sandalyeyi kullanabilmek ve tekerlekli sandalyeyi hareket ettirebilmek için eğitildi. Sağa hareket etmek için her iki kolunu hareket ettirdiklerini, sola hareket etmek için ise her iki bacağını hareket ettirdiklerini hayal ettiler.
Araştırmacılar hastalara kendi ellerini ve ayaklarını hareket ettiriyormuş gibi hayal etmelerini söyledi; bu komutlar daha sonra sisteme yön komutu olarak belirtildi.
Tekerlekli sandalye, çevredeki ortamı tarayan sensörler ve tekerlekli sandalyenin doğru ve güvenli hareketini kolaylaştırmak için kullanıcının komutlarındaki boşlukları doldurmasına yardımcı olan robotik zeka yazılımı ile tasarlanmıştır.
New Scientist’in haberine göre ekip, 60 kez sola veya sağa hareket etmesi istenen üç katılımcıyla test edildi.

İlk 10 eğitim seansında, “Kişi 1” ortalama yüzde 37 oranında doğru komutlar verdi ve son 10 eğitim seansında başarı oranı yüzde 87’ye yükseldi.
2. kişi’nin eğitim boyunca beyin aktivite modellerinde önemli bir değişiklik olmamıştır.
Ve ‘3. Kişi’nin direksiyon hassasiyeti yüzde 67’den yüzde 91’e yükseldi.
Ardından gerçek test yapıldı, katılımcılardan tekerlekli sandalyeyi yataklar, sandalyeler ve tıbbi ekipmanla dolu bir odadaki dört kontrol noktasına taşımaları istendi.
Tüm katılımcılar, gerçek dünya ortamını simüle etmek için kurulan oda bölücü materyallerin ve hastane yatakları gibi engellerin etrafından dolaşmak zorunda kaldı. Her iki katılımcı 1 ve 3 görevi tamamlarken, katılımcı 2 görevi tamamlayamadı.
Birinci kişi, 29 denemede yüzde 80 doğrulukla kursu yaklaşık 4 dakikada bitirdi.
3. Kişi, 11 denemede yüzde 20 başarı ile 7 dakikada tamamladı.
2. Kişi, girişimlerinin yüzde 75’inde üçüncü kontrol noktasına yaklaşık 5 dakikada ulaştı ancak kursu tamamlayamadı.

Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde profesör olan José del R. Millán yaptığı açıklamada, “Ata binmeye çok benziyor,” dedi . Sürücü ata sola dönmesini veya bir kapıya girmesini söyleyebilir. Ancak at, eninde sonunda bu komutları yerine getirmenin en uygun yolunu bulmak zorunda kalacak.
Çalışma, kullanıcılardan herhangi bir geri bildirim içermediğinden, iş yükünün tam olarak ne kadar uzun süreceği olduğu henüz bilinmiyor. Ancak araştırmacılar bu süreci, beyin kontrollü yardımcı hareketlilik teknolojisinin ev ve klinik kullanımına yönelik kritik bir ilerleme olarak temsil ettiğini belirtiyor.
Sonuçlar iScience dergisinde bulunabilir.