Fizikçiler, Anıları 'unutabilen' Yeni Bir Cihaz Üretti.

Beyin üst düzey bir bilgisayar makinası olduğundan, araştırmacıların onu denemeyi ve taklit etmeyi istemeleri şaşırtıcı değil. Şimdi, yeni araştırmalar bu yönde ilginç bir adım attı; tıpkı beynimizin yaptığı gibi anıları ‘unutabilen’ bir cihaz.
Bu cihaza memristor (“memory” ve “resistor” karışımı) deniyor. Bu akıllı tasarım bir insan beyninin bilgiyi hatırladığı şekilde sinapsını taklit ediyor. Daha sonrasında bilgiye uzun bir süre boyunca erişilmezse bu bilgileri yavaş yavaş kaybediyor.

Fizikçiler Anıları Unutmayı Sağlayan Yeni Bir Cihaz Üretti.

Memristorun şu anda pek pratik kullanımı olmamasına rağmen, sonunda bilim adamlarının beynin yaptığı aynı işlevlerin bazılarını yerine getiren yeni bir tür nörobilgisayar (yapay zeka sistemlerinin temeli) geliştirmesine yardımcı olacak gibi.

Nörobilgisayar

Sözde analog bir nörobilgisayar, çip üzerindeki elektronik bileşenler (memristor gibi) bireysel nöronların ve sinapsların rolünü üstlenebilir. Bu durum bilgisayarın enerji gereksinimlerini azaltabilir ve aynı zamanda hesaplamalarını da hızlandırabilir.
Şu anda analog nörobilgisayarlar varsayımsaldır. Çünkü elektroniklerin sinaptik plastisiteyi nasıl taklit edebildiğini, aktif beyin sinapslarının zaman içinde nasıl güçlendiğinin ve inaktif olanların nasıl daha zayıf hale geldiğinin araştırılması gerekiyor.

Fizikçiler Anıları Unutmayı Sağlayan Yeni Bir Cihaz Üretti.

Bilim insanları, bu nedenle diğerlerinin kaybolduğu sırada bazı anılara tutunabileceğimizi düşünüyor.
Memristor üretmek için önceki girişimlerde zamanla çürümeye uğrayan nanolaşmış iletken köprüler kullanıldı; aynı şekilde hatıralarımız da zihinlerimizde çürümeye başladı.
Rusya ‘daki Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü ‘nden (MIPT) fizikçi Anastasia Chouprik, “Bu çözümle ilgili sorun, cihazın zaman içindeki davranışını değiştirmeye meyilli ve uzun süreli kullanımdan sonra bozulmaya eğilimli olması.
Sinaptik plastikliği uygulamak için kullandığımız mekanizma daha sağlam. Aslında, sistemin durumunu 100 milyar kez değiştirdikten sonra hala normal çalışıyordu, bu yüzden meslektaşlarım dayanıklılık testini durdurdu.”diyor.
Sinaps (solda) vs memristor (sağda). Kredi : (Elena Khavina / MIPT Basın Ofisi)

Bu durumda, ekip, nano köprüler yerine hafniyum oksit adı verilen ferroelektrik bir malzeme kullandı ve harici bir elektrik alanına karşılık olarak değişen bir elektrik polarizasyonu kullandı. Düşük ve yüksek direnç durumlarının elektrik darbeleriyle ayarlanabileceği anlamına gelir.
Hafniyum oksidi bunun için ideal kılan ve onu diğer ferroelektrik materyallerin önüne koyan şey, zaten Intel gibi şirketler tarafından mikroçip oluşturmak için kullanılıyor olması. Bu, bir analog nörobilgisayar için zamanı geldiğinde, memristorları tanıtmanın daha kolay ve ucuz olduğu anlamına gelir.
Chouprik, “Karşılaştığımız en büyük zorluk, doğru ferroelektrik katman kalınlığını bulmaktı” diyor. “4nm (1 nanometre=10-6 mm) ideal olduğu kanıtlandı.”
Bu gelecek vaat eden bir başlangıç, ama hala devam etmek için uzun bir yol var: Bu bellek hücrelerinin hala daha güvenilir hale getirilmesi gerekiyor! Ekip ayrıca, yeni cihazlarının esnek elektroniklerle nasıl birleştirilebileceğini araştırmak istiyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir:

Editör / Yazar: Burak AKTEPE
Kaynak linki: https://www.sciencealert.com/physicists-create-a-device-that-can-forget-memories-just-like-a-human-brain

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

CRISPR kesimi jelleri biyolojik bekçi köpeğine dönüştürüyor

sedef hastalığı

Sedef hastalığı nedir? Sedef Hastalığı Hakkında Tüm Detaylar