17. yy’da ünlü fizikçi ve astronom Galileo Galilei ’nin Pisa Kulesi’ne tırmandığı ve farklı büyüklüklerdeki 2 gülleyi aşağı bıraktığı söylenir. Albert Einstein da bu teoriyi güncelleyerek boyutlarından bağımsız olarak nesnelerin aynı oranda düştüğünü göstermeye çalışıyordu. Güncellediği bu teoriyi de görelilik kuramına eklemişti.

Bir grup bilim insanı serbest düşen farklı kütleli iki nesne deneyine 2 yıl harcadıktan sonra Galileo ve Einstein’ı doğruladılar. Bu çalışmaya göre nesneler birbirlerine göre % 2×10-12 (iki trilyonda bir) farkla düştüler.
İlgili makale: Gerçek Yaşamda Einstein’ın Görelilik Teorisini Görebilmenin 8 Yolu
Bu etki görelilik teorisinde olduğu gibi tekrar tekrar doğrulandı. Ancak bilim insanları hâlâ istisna olmadığı konusunda ikna olabilmiş değiller.

Paris Gözlemevi araştırma direktörü Peter Wolf ” Tüm fiziğin bugün üzerine inşa edildiği iki temel teori; Kuantum mekaniği ve genel görelilik… hâla birleşik değil.” Dedi. Dahası, bu bilimsel teoriler evrenin çoğunlukla karanlık madde ve karanlık enerjiden oluştuğunu söylese de, deneyler bu gizemli maddeleri hâla tespit edemedi.
Wolf ” Yani etrafta görünmeyen karanlık maddenin olduğu bir gezegende yaşıyorsak bu maddenin tabi ki de nesnelerin düşüş oranında bir etkisi olacaktır. Aslında yüzde iki trilyonda bir olan bu fark; karanlık maddeye baktığımızın bir göstergesidir ” dedi.
Deney Nasıl Yapıldı?
Bu deneyi Wolf ve Fransa Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi ve Avrupa Uzay Ajansı ‘ndan bilim insanları da dahil olmak üzere uluslararası bir araştırmacı grubu gerçekleştirdi.
Araştırmacılar, biri titanyum ve diğeri platin malzemeden yapılmış iki silindirik nesneyi birbirlerinin içine yerleştirdiler ve uyduya yüklediler.

(Resim kredisi: © CNES)
Wolf’e göre yörüngedeki uydu, üzerine zaten etki kuvveti uygulanmadığından dolayı doğal olarak düşüyordu. Nesneleri de elektromanyetik alan içerisinde sarkıttılar.
Bu iki yıllık deney sonucunda ekip iki nesnenin aynı oranda düştüğünü gördü ve Galileo’yu doğruladılar. Daha sonra farklı zamanlarda atarak yine deneyi gerçekleştirdiler ve bu sefer de Einstein’ı doğruladılar.
Yapılan bu testler daha önceki testlerden daha hassastı ve araştırmanın sadece %10’unu yayımladılar.
Geri kalanını da daha fazla analiz etmeyi umuyorlar. Bu kafa karıştırıcı hassasiyetten memnun olmayan bilim insanları daha fazla hassasiyetle benzer deneyler yapmak için yeni teklifler hazırladılar.
Bazı fizikçiler de Rubidyum ve Potasyum gibi farklı tip atomlarla bu deneyi yapmak istiyorlar
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Galileo Galilei kimdir? Biyografi, Keşifler ve Astronomiye Adanmış Hayatı
- Albert Einstein: Muhteşem Bir Fizikçinin Gerçek Hayatı.
- Hintli Araştırmacılardan Einstein’ın Teorilerine Ret
Editör / Yazar: Burak AKTEPE