Gen Mühendisliği İle Binlerce Hastalığı Ortadan Kaldıracak Keşif

David Liu ve ekibi Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde yaptıkları araştırma ile DNA’daki genomlar üzerinde kalıcı değişiklil yapmayı sağlayan bir enzim türü keşvettiler.

DNA’da bulunan A*T (Adenin*Timin) bazını G*C (Guanin*Sitozin) bazına doğrudan dönüştürmeyi kolaylaştıran bir enzim keşfetti.

5600
Keşfedilen enzim ile DNA’da bulunan A*T (Adenin*Timin) bazını G*C (Guanin*Sitozin) bazına doğrudan dönüştürmeyi başardı.

İnsanlarda görülen yaklaşık 32 bin hastalığın hemen hemen yarısında görülen G*C (Guanin*Sitozin) bazını A*T bazına dönüşümünü tersine çevirmeyi amaçlayan David Liu ve ekibi, daha önceki çalışmalarında C*G bazını, T*A bazına dönüştürmeyi başarmıştı.

Adenini hücrelerin “guanin” gibi algıladığı inosin molekülüne dönüştüren TadA enzimi ve bunun mutasyonlarını inceleyen David Liu ve ekibi , yapılan çalışmalarda bakterilerde gerçekleşen mutasyonların bir kısmını ortadan kaldırmayı başardı.

Gen-duzenlemede-cigir-acan-CRiSPR-nedir93044_0

Bilim insanları, daha sonra TadA enzimini, yeni nesil genom düzenleme tekniği olan CRISPR (Düzenli aralıklarla bölünmüş palindromik tekrar kümeleri) ile Cas9 enzimine bağladı.

Biyolog Liu ve ekibi , araştırmalar sırasında ABE7.10 enziminden faydalanarak bakteri ve insanlar genlerinde %50’nin üzerinde başarı ile ve çok az istenmeyen mutasyonla A*T baz çiftini G*C çiftine dönüştürmeyi başarabildi.

F1.medium

Liu, araştırmanın sonuçlarının insanların tedavisinde kullanılması için henüz erken olduğunu belirtti.
İnsanların Tedavisinde kullanılması için erken olduğunu belirten David Liu, yakın gelecekte ise hastalığa neden olan mutasyonları tedavi edecek DNA operasyonlarında kullanılmasını hedefliyor.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Beyin İmplantları İnsan Evrimini Sürdürecek ve Yetenekleri Arttıracak

    İlk Canlı Her Birimizin İçerisinde Hala Yaşıyor