Genç yaşta ilk keşiflerini yapan ünlü bilim insanları ve İcatları hakkındaki listeyi siz değerli okurlarımız için hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.
Düşen bir elmadan ilham ile yerçekimi teorisinden ve babasına yardım eden bir oğula bu bilim insanlarının ortak yanı ilk keşiflerini genç yaşlarda yapmış olmaları.
Sadece daha genç bilim insanlarının kayda değer bulguları olduğu bilim camiasında uzun süredir inanılan bir görüştür. İzafiyet teorisini 26 yaşında geliştirmiş olan Albert Einstein diyor ki: ‘30 yaşına kadar bilime büyük bir katkıda bulunmamış birisi hiçbir zaman böyle bir şey yapamayacaktır’. Ancak bunun aksini kanıtlayan 40 ya da daha üzeri yaşta başarıları olmuş tarihi değiştiren bilim insanları vardır.
Yine de bu yazının konusu genç yaştaki keşifleriyle ön plana çıkan 5 bilim insanı ve icatları:
Lawrence Bragg (1890-1971)

Çığır açan araştırması 22 yaşında başlayan Avustralyalı bilim insanı Lawrence Bragg 25 yaşında Nobel ödülü alan en genç kişi oldu. 1915’te x ışınları kristallografisi çalışmaları ile babasıyla beraber Nobel ödülünün fizik dalında ödüllendirildiler. (Kristalografi mineralojinin bir dalı olup, minerallerin şekillerini ve iç yapılarını inceler. )
Çalışmaları x ışınının, kristalin atomik boyuttaki yapısına göre kırıldığını ortaya çıkardı. Bu çalışma fizik, kimya ve tıp alanlarını etkilemeye devam ediyor ve hala kristal atomları çalışılırken kullanılıyor. Bragg’in x ışını kristallografisi üzerine bir şeyler inşa ederek Nobel ödülü kazanan başka bilim insanları da oldu.
Subrahmanyan Chandrasekhar (1910- 1995)

Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi bilim insanı Subrahmanyan Chandrasekhar, ismini duymamış olabilirsiniz ancak oldukça parlak birisiydi. Astrofizikçi olarak 19 yaşında yaptığı araştırmalar uzun yıllar sonrasında Nobel ödülü almasını sağladı.
Araştırmaları sayesinde yıldızların eninde sonunda dengesizleşmeye başlayarak kendi içlerine çöktüğünü ‘beyaz cüce’ ismi verilen hale geldiği öğrenildi.
Chandrasekhar beyaz cücelerin güneşin kütlesinin 1.4 ya da daha azı bir orana sahip olması gerektiğini keşfetti. Eğer kütleleri bu orandan yüksek olursa bir nötron yıldızına ya da kara deliğe dönüşüyorlar. Bir yıldızın nihai hali tespit edildiğinde buna ‘Chandrasekhar limiti’ deniyor.
Galileo Galilei (1564-1642)

Önemli bir bilim insanı olan Galileo bilim dünyasına birçok şey kazandırdı. Bunun en önemli örneği teleskopu icat etmesi ve bununla uzay üzerine çalışan ilk insan olması. Bu sayede Ay üzerindeki kraterler keşfedildi.
Bilime ilk önemli katkısı ise 19 yaşındayken gerçekleşti.
Galileo karşıt ağırlıklar kullanarak objelerin yoğunluğunu doğru bir şekilde hesaplanabileceğini keşfetti. Hidrostatik terazi isimli bu yöntem günümüzde astrofizik, gemoloji (değerli taş bilimi) ve atmosfer modellemede kullanılıyor.
Sir Isaac Newton (1643-1727)

En çok 23 yaşındayken keşfettiği yer çekimi konseptiyle bilinse de bilime birçok başka şekillerde de etki etmiştir. Örneğin 19 yaşında kalkülüsü geliştirerek o zaman içerisinde matematiğe yeni bir görüş getirmişti. 20’li yaşlarının ortalarındaysa 2 farklı büyük buluşu oldu. İlk aynalı teleskopu icat etti ve fiziksel optik alanına ciddi katkılarda bulundu.
Bir prizma yardımıyla beyaz ışığın(güneş ışığının) yapısını ortaya çıkardı ve renk ‘spektrum’unu keşfetti- onun icar ettiği bir kelime. Newton’a ait hareketin üç yasasını ayrıntılı bir şekilde anlatan kitap ‘Principia’ bilimsel alanda yazılmış en iyi kitaplardan kabul edilir.
Blasice Pascal (1623-1662)

Dahi olarak bilinen Pascal bilim insanı olarak erken yaştan itibaren dikkat çeken bir zekâ gösterdi. 16 yaşındayken bir matematik tezi yayınladı. Birkaç yıl sonra vergi tahsildarı olan babasına yardım etmek için ilk mekanik hesaplayıcı cihazı yarattı.
Modern bilgisayarın atası olan bu icadına ‘Pascaline’ adını verdi. ‘Pascal Yasası’nı yaratarak sıvı mekaniklerinde de oldukça etkileyici oldu. Bu çalışması şırıngayı icat etmesini ve hidrolik presin temelini atmasını sağladı.
İlginizi çekebilir: Tarihi değiştiren 18 bilim insanı ve buluşları
Çevirmen: Barış ARICAN