Genetiği Değiştirilmiş Hücrelerle Bir Çocuğun Cildi Yüzde Seksen Yeniden Yapılandırıldı

JEB (JunctiınalEpidermolysisBullosa) cildin en ufak çapaklara ya da çizilmelere karşı kabarcıklandığı nadir bir durumdur. Kök hücre araştırmacısı olan Michele De Luca JEB’li bir çocukta, yeni cilt hücreleri yaratmak için gen modding yöntemini kullandı.

Dünya üzerinden cildin çok narin olmasına sebebiyet veren nadir bir genetik hastalık bulunuyor. Bu hastalıkta çizilme veya sürtünme gibi küçük darbelerde cilt kabarıyor. Bu hastalık dünyadaki bir milyondan az insanı etkiliyor. Tedavisi bulunamayan bu rahatsızlık kişilerin hayatında yıkıcı etkiler yaratabiliyor. 7 yaşında bir çocuk vücudunda bulunan derilerin %802lk bölümünü JEB nedeniyle kaybetti. 2015 yılında Almanya’da bulunan bir hastanenin yanık ünitesine kabul edilen çocuğa uygulanan tüm geleneksel ilaç tedavileri başarısızlıkla sonuçlandı. Bu nedenle ailesi tarafından çocuğun cildinin yeniden yapılandırılmasının mümkün olup olmadığı araştırıldı.

Modena Üniversitesi’nde kök hücre araştırmacısı olan Prof. Michele de Luca ekibiyle birlikte JEB’i tedavi edebilmek için genetik olarak modifiye edilmiş olan cilt greftlerini dermişe (cildi oluşturan dokunun iç tabakası) dış tabaka olan epidermisi tutturabilmek için bir yöntem buldu. De Luca ve ekibi, çocuğun henüz JEB’denetkilenmemiş olan vücudunun yüzde 20’sinden cilt hücrelerini aldı ve onu hastalıktan uzak protein kültürlerini yetiştirmek için kullandı.

Bu kültürlerden daha sonra epidermalgreftler yapmak için faydalanıldı ve bu kayıp cildi değiştirmek için kullanıldı. Ekibin Nature dergisinde yayınlanan araştırmasında çocuğun Şubat 2016’da hastaneden çıktığı ortaya çıktı. Üçüncü ve son ameliyattan 21 ay sonra bu Kasım ayında bir kez daha muayene edildi ve tam olarak iyileştiği saptandı.
Kaynak: https://futurism.com/doctors-reconstructed-80-percent-boys-skin-genetically-modified-cells/

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Hawking "İnsanoğlu 2600 Yılında Yok Olabilir"

    İnsanlığın Yaşadığı 5 Ortak Genetik Mutasyon