Kamuflaj, baştan çıkarma, sıcaklık ayarı. Hayvan dünyasında renk özel bir yere sahiptir. Bu açıdan araştırmacılar nadir rastlanan bir keşif yaptılar: 99 milyon yaşındaki böceklerin fosilleri gerçek renklerini korudu.
Parlak tavus kuşu tüylerinden zehirli kurbağaların parlak tonlarına kadar, doğa renkleri yayar. Ancak bu renklerin korunması için gerekli yapısal detayların çağlar arasında geçmesi nadirdir.
Bu nedenle Çin Bilimler Akademisi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan keşfin olağanüstü doğası.
Kehribar madeninde, rengi korunmuş, 99 milyon yıllık böcekler içeren en az 35 parça buldular.

İlginizi çekebilir: Kehribar içinde Çok İyi korunmuş Dinozor Çağındaki Antik Hamamböceği
Kendi yaşam alanlarını dinozorlarla paylaşan bu varlıkların hayatına yeni bir bakış açısı sunmak için yeterli. Çünkü renklerin hayvanların davranışını ve ekolojik yapısını yansıttığını unutmayın. Bu şekilde organizmalar kendilerini saldırganlardan koruyabilir.
İyi bir sıcaklık sağlayabilir veya potansiyel iş ortaklarını cezbedebilir. Uzun zamandır kayıp olan hayvanların renklerinin anlamak, geçmişin ekosistemlerine ışık tutmamıza yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları, Kehribar İçine Sıkışmış Antik Deniz Canlıları Buldu
Yapısal renkler

Kehribar içinde yakalanan ve araştırmacılar tarafından keşfedilen böcekler arasında: baş, göğüs, karın ve bacaklarda metalik mavi-yeşil, sarı-yeşil, morumsu mavi veya yeşil renklerle guguklu eşekarısı. Neredeyse bugünün guguklu eşek arısı gibi kısaca.
Araştırmacılar ayrıca mavi ve mor böcekleri ve koyu metalik yeşil bir asker sineği buldular.
Ayrıca bu böceklerin yüzey nano yapılarını kehribarda koruyarak bu inanılmaz renk korumasını da açıklıyorlar. Tersine, bu yapılar hasar gördüğünde, fosiller sadece siyah-kahverengi bir görünüm kazanır.
İlginizi çekebilir: Bu İnanılmaz Derecede Nadir Opal, Fosilleşmiş Bir Böcek İçeriyor
Esin Hakverdi
Kaynak ve ileri okuma: “Structural colours in diverse Mesozoic insects” by Chenyang Cai, Erik Tihelka, Yanhong Pan, Ziwei Yin, Rixin Jiang, Fangyuan Xia and Diying Huang, 1 July 2020, Proceedings of the Royal Society B. DOI: 10.1098/rspb.2020.0301
Yorumlar 1