Yürüyüş, herhangi bir özel ekipman veya spor salonu üyeliği gerektirmez ve hepsinden önemlisi, tamamen ücretsizdir.
Çoğumuz için yürümek sürekli olarak yaptığımız bir şeydir. Bilinçli bir çaba gerektirmez, bu yüzden çoğumuz yürümenin sağlık için faydalarını hatırlayamayız.
Peki ya, geriye doğru yürüyerek beynimizi ve vücudumuzu zorlamaya başlarsak ne olur? Bu yön değişikliği yalnızca daha fazla dikkatimizi toplamakla kalmaz, aynı zamanda sağlığa birçok yararlar da sağlayabilir.

Fiziksel aktivitenin karmaşık olması gerekmez. Düzenli olarak aktif olsanız da olmasanız da, günde on dakikalık tempolu bir yürüyüş bile bize bir dizi sağlık yararı sağlayabilir. Dünya Sağlık Örgütü haftada en az 150 dakikalık aerobik aktivite yapmayı bize tavsiye ediyor.
Yine de yürümek çoğumuzun düşündüğünden daha karmaşıktır. Dik durmak görsel, vestibüler (dönme veya hızlı hareket etme gibi hareketlerle bağlantılı duyumlar) ve propriyoseptif (özduyum veya altıncı his) sistemlerimiz arasında koordinasyon gerektirir.
Geriye doğru yürüdüğümüzde, beynimizin bu sistemleri koordine etmenin ekstra taleplerini işlemesi daha uzun sürer. Bununla birlikte, bu artan zorluk düzeyi, artan sağlık yararlarını da beraberinde getirir.
Geriye doğru yürümenin en iyi araştırılmış faydalarından biri istikrar ve dengeyi geliştirmektir. Geriye doğru yürümek, sağlıklı yetişkinler ve ayaklarında eklem hastalığı olanlar için daha iyi yürümeyi ve dengeyi iyileştirebilir. Geriye doğru yürümek, daha kısa ve daha sık adımlar atmamıza neden olarak, eklemlerimiz üzerindeki yükü azaltırken alt bacak kasları için gelişmiş kas dayanıklılığına yol açar.
Eklemler ve kaslar için hareket aralığını da değiştirebilir. Ayrıca topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olan plantar fasiit (topuk ve ayak tabanı ağrısı) gibi durumlarda ağrıyı hafifletebilir.
Geriye doğru yürümenin getirdiği duruş değişiklikleri aynı zamanda bel omurlarını destekleyen kasların daha fazlasını kullanır geriye doğru yürümenin kronik bel ağrısı olan kişiler için özellikle faydalı bir egzersiz olabilir.
Geriye doğru yürümek, nörolojik rahatsızlıkları olan veya kronik felç geçiren hastalarda dengeyi ve yürüme hızını belirlemek ve tedavi etmek için bile kullanılmıştır.

Normal yürüyüş sağlıklı olmayı ve kiloyu korumamıza yardımcı olurken, geriye doğru yürümek daha da etkili olabilir. Geriye doğru yürürken enerji harcaması, aynı hızda ileri doğru yürümeye göre neredeyse yüzde 40 daha fazladır.
Sıklıkla bir rehabilitasyon aracı olarak incelense de geriye doğru koşma, dizin düzleşmesi ile ilgili önemli kasların da gücünü artırır.
Sürekli geriye doğru koşmak, ileriye doğru koşarken harcadığımız enerjiyi azaltır. Koşudaki bu gelişmeler, standart bir koşu tekniğine sahip deneyimli koşucular için bile faydalıdır.
Geriye doğru yürümek çok kolay görünüyorsa ve alan sınırlamaları geriye doğru koşma yeteneğinizi etkiliyorsa, zorluğu daha da artırmanın başka bir yolu da ağırla birlikte başlamaktır. Yükün arttırılması, kısa sürede kalbinize ve akciğerlerinize fayda sağlarken, diz ekstansör kaslarının da gücünü arttırır.
Geri geriye yürümeye nasıl başlanır?

Geriye doğru yürürken, çarpabileceğimiz veya düşebileceğimiz engelleri ve tehlikeleri kaçırma olasılığımız daha yüksektir, bu nedenle güvenlik açısından, birine çarpmayacağınız bir iç mekanda veya dışarıda, açık bir alanda başlamak en iyisidir.
Vücudunuzu bükme ve omzunuzun üzerinden bakma dürtüsüne direnin. Başınızı ve göğsünüzü dik tutun, her adımda ayak başparmağınızla başlayıp topuğunuzla sağlam basıp geriye doğru yürüyün.
Geriye doğru yürürken zamanla daha özgüvenli hale geldiğinizde, gerektiğinde hızlandırmaya ve hatta bir koşu bandına geçmeye başlayabilirsiniz.
Ağırlık kullanıyorsanız hafif ağırlıkla başlayın. Uzun mesafeler yerine birden fazla sete odaklanın ve tekniğinizin bütünlüğünü en fazla 20 metrelik bir mesafeden başlayarak korumayı unutmayın.