Dünya esrarengiz manzaralarla doludur. Bazıları binlerce yıl boyunca şekillenmiş toprak oluşumlarıdır. Bazıları ise gezegeni tuhaf şekillerde değiştiren insanların kendi elleri ile yapmış olduğu oluşumlardır.
İşte karşınızda Etiyopya ‘nın köpüren lav göllerinden tutun da 2.000 yıl boyunca çölde devamlılığını sürdüren bir göle kadar gerçek olduklarına inanmanın oldukça zor olduğu 29 inanılmaz manzara.
1. İspanya ‘daki Torrevieja kentinin yakınında, LasSalinas de Torrevieja adlı iki tuzlu ve çok pembe renkli bir göl bulunmaktadır. Gölün pembe renginin, belirli koşullar altında kırmızı bir pigment salgılayan alglerden kaynaklandığı söylenir.

2. Türkmenistan ‘daki Cehennem Kapısı 1971’den bu yana alevlerini canlı tutmaktadır. Bir şekilde, jeologlar tarafından kazara açılan bu delik hala yanmaya devam etmekte.

3. Türkiye ‘nin batısındaki Denizli ilinde, Hierapolis-Pamukkale ‘nin doğal teraslı kaplıcalarının tarihi M.Ö. 2. yüzyıla kadar uzanır. Sudaki kalsitin oluşturduğu sıcak su kaynakları, büyüleyici beyaz bulutlara benziyor.

4. Yeni Zelanda’daki Wai-O-Tapu Termal Harikalar Diyarı, binlerce yıllık volkanik aktiviteden yapıldı. Yeni Zelanda’nın en renkli ve çeşitli jeotermal çekiciliği olarak kabul edilen site, köpüren çamur havuzları, mineral teraslar ve gayzerlere sahiptir.

5. Tanzanya ‘nın Natron Gölü, koyu kırmızı tonuyla bilinir. Zengin rengi alglerden ve tuz seven organizmalardan gelir. Ayrıca haziran ayından kasım ayına kadar milyonlarca flamingo ziyaretçisinin ilgi odağıdır.

6. Cenevre ‘de, birbiri ile çarpışan iki nehrin görkemli manzarasına tanık olabilirsiniz. Rhône nehrinin kaynağı Rhône Buzulu ikenArve Nehri ise Chamonix vadisindeki buzullar tarafından beslenmekte. İkisi birbiri ile karışınca ortaya bu çarpıcı manzara çıkıyor.

7. Etiyopya ‘nın kuzeydoğusundaki Danakil çöküntüsü, 62 santigrat derece sıcaklığa ulaşan, gezegenin en sıcak yerlerinden biridir. İki aktif volkan, köpüren bir lav gölü, gayzerler, asit havuzları ve çeşitli maden yatakları ile bu yer aslında sanki bambaşka bir gezegenden gelmiş gibi.

8. Çin ‘in Yunnan eyaletinin pirinç terasları yamaçlara oyulmuştur. Farklı bitki örtüsü tipleri de manzaraya alternatif farklı renk tonları vermektedir.

9. Page, Arizona yakınlarında bulunan Antilop Kanyonu, Güney Amerika’daki en çok fotoğraflanan kanyondur. Gezginler, kanyonun; akıcı, dalga benzeri dokusuna hayran kalırken renk cümbüşünden de bir kare yakalamak için buraya akın ediyor.

10. Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kayalıkları tamamen erozyondan oluşmuş volkanik manzaralardır.
Bu, Türkiye’nin bu bölgesinde görülebilen ‘peri bacaları’ adı verilen kuleleri de kapsar. Bu arada, Kapadokya Vadisi, bugün hala ziyaret edebileceğiniz binlerce yıllık mağara evlerine ev sahipliği yapmaktadır.

11. Crescent Gölü (veya Çince “Yueyaquan”), Gobi Çölü’nde bulunan yarım ay şeklindeki bir tatlı su kaynağıdır. Vahanın yaklaşık 2.000 yıldan beri var olduğuna inanılıyor (su seviyelerinin düştüğü görülmesine rağmen) ve çevresinde yapılan ilgi çekici aktiviteler arasında kumul sörfü ve deve gezintisi gibi etkinlikler yer alıyor.

12. Brezilya’da bulunan Lencois Maranhenses Çölü, Dünyanın en sıradışı çöllerinden biridir. Maranhao eyaletindeki çölü sıra dışı yapan özellik, kuraklığıyla bilinen tüm çöllerin aksine bu çöle sık yağmur yağması.
Burası, pitoresk lagünler ve berrak su içeren göletlerin zenginliği ile farklılık göstermektedir. Yağmur sularının, çatlaklarda ve dev kaselere benzeyen alçak noktalarında birikmesi, çölde lagünler ve tertemiz, berrak sular içeren çok sayıda gölet oluşturuyor.

13. Wyoming ‘in Yellowstone Ulusal Parkı’ndaki GrandPrismaticSpring’e hayran kalacaksınız. ABD’deki en büyük doğal kaplıca olan yaz aylarında turuncu ve kırmızı tonlardankış aylarındayeşil tonlarakadar değişiklik gösteren göz kamaştırıcı bu renkler göz ziyafeti çekmek isteyenler için favori.

14. Avustralya, Whitsunday Adası’ndaki Whitehaven Plajı; gelgitin, kumu ve suları bir araya getirdiği ve böylece nefes kesici bir kombinasyon oluşturduğu bir koya ev sahipliği yapıyor.Beyaz kumlar ve turkuaz rengindeki sular, muhteşem bir manzara elde etmek için birbirleriyle muazzam bir şekilde karışıyor gibi görünüyor.

15. Yağmur mevsimi boyunca, Bolivya’daki Salar de Uyuni tuz düzlükleri ince bir su tabakasıyla kaplanır ve gökyüzünün bu su tabakalarında gerçeküstü yansımalarının oluşmasına neden olur.

16. Japonya ‘nın Yamagata Vilayeti ‘nin dağlarında bulunan Zao Onsen kaplıca ve kayak merkezini mutlaka ziyaret edin böylelikle büyüleyici şekilleri olan,yoğun miktarda karla kaplı ağaçları diğer bir deyişle ‘buz ağaçlarını’ göreceksiniz.

17. Salinas Grandes, Arjantin ‘de büyük bir tuz çölüdür. Alanı3.700 kilometrekareye kadar uzanmakta ve hayranlık uyandırıcı genişlikte olan tuzlu su havuzlarını içermektedir.

18. Kamboçya, Angkor ‘da bulunan Ta Prohm Tapınağı, devasa ağaç kökleri ile duvarları boyunca enlemesine büyüyen, yere ve yapıya hakim olan inanılmaz derecede etkileyici bir manzaraya sahiptir.

19. Namibya ‘nın Namib-Naukluft Park’ında bulunan Namib Kum Denizi, asında bir sahil çölüdür.Kumul alanları genellikle sisle temas ederek bir dizi yaban hayatı için eşsiz bir ortam oluşturur.

20. Endonezya’nın Flores adasındaki Kelimutu Volkanı, turkuazdan zengin yeşile kadar uzanan üç renk skalasına (çeşitlilik) sahip olan göle ev sahipliği yapıyor. Göller inanılmaz derecede yoğun olmasının yanı sıra minerallerin çözünmesinin neden olduğu düşünülen bu renklerin çarpıcı görünümü de gölün manzara zenginliğine katkıda bulunmakta.

21. The Wave(Dalga), Arizona ve Utah sınırına yakın Paria Kanyonu-Vermillon Kayalıkları Çölünde bulunan bir kumtaşı kaya oluşumudur. Renkli ve benzersiz oluşumları ve buraya ulaşmak için gereken zor yürüyüşler ile tanınır. Dahası ziyaret etmek için de izin almanız gerekmektedir.

22. Kolombiyalı Caño Cristales, farklı hava koşullarında değişiklik gösteren ve buna bağlı olarak kırmızı, mavi, sarı, turuncu ve yeşil tonlarını alan su bitkileri ile kaplıdır. Yılın çoğunda başka bir nehre benzese de haziran ayından aralık ayına kadar, nefes kesici bir gökkuşağını andırdığı belirtiliyor.

23. Utah ‘da bulunan BryceCanyon Ulusal Parkı, erozyondan oluşan ve ‘hoodoos’ adı verilen parlak renkli jeolojik yapılara ev sahibidir. Park, aynı zamanda dünyadaki en büyük ‘hoodoos’ koleksiyonunun da ev sahibi.

24. New Mexico ‘daki Beyaz Kumlar Ulusal Anıtı, dünyanın en büyük alçı-kumul alanına ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 442 kilometrekarelik beyaz kum tepeleriyle bölge aslında karla kaplı gibi görünüyor.

25. Sahra ‘nın Gözü olarak da bilinen Richat Yapısı, Sahra Çölü’nün ortasında büyük bir hedef merkez dairesine benzemekte.
Neredeyse 48 km’ye uzanan bir çapa sahip olan bu oluşumun, erozyonun bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Bilim adamları ve gezginler için ise bir mucize oluşumdur.

26. Hırvat Plitvice Gölleri Milli Parkı, hem güneydoğu Avrupa ‘nın en eski parklarından biri hem de Hırvatistan’ın en büyük parklarından biridir ve bu parkta Mala Kapela Dağı ile Plješivica Dağı arasında olan birbirine bağlı 16 göl bulunmaktadır.
Göller, gür ormanlar ve doğal barajlar oluşturmak için yıllardır traverten kireç taşını taşıyan şelaleler ile çevrilidir.

27. Washoe County ‘de bulunan Nevada FlyGeyser, 1916’da kazara gerçekleşen bir kuyu sondajı sebebiyle oluştu. 1960 ‘larda, su, sondaj yapılan bölgeden sızıntı yapmaya başladı ve böylelikle çarpıcı değişen renkleri ile tanınan bu gayzeri (sıcak su fıskiyesi) oluşturdu.

28. Rusya, Kamçatka ‘da bulunan buz mağaraları, güneş ışığı buzullardan akarken ortaya çıkan çarpıcı oluşumlar; mor, mavi, yeşil ve sarı tonları ile tamamlandı.

29. Namibia ‘nın Dead Vlei ‘si veya bir başka deyişle”ölü bataklık”, dünyadaki en yüksek kum tepelerinden bazıları ile ve 900 yıldan daha eski olan ölü ağaçlarla çevrilidir.
Editör / Yazar: Zeynep Erva ŞAHİN
Bunlara da gözatabilirsiniz:
Dünyanın ‘en güzel’ fotoğrafları
İzlanda Buz Mağaralarının İnanılmaz Görüntüleri
Vietnam’da Öbür Dünya İsmi Verilen Muazzam Bir Mağara Keşfedildi
12 resimdeki yazıları yazarken aklınız neredeydi acaba. Ne dediği anlaşılmayan saçma bir şey olmuş
Konu düzeltildi. Uyarınız için teşekkür ederiz.
Muhteşem