Gıda zehirlenmesi mi son yediğini suçlama. Powerade’ınızı, sarı kolanızı yudumlarken daha vücudunuzun boşaltım yapmasına imkan vermeden tuzlu krakerlerinizi yedikten sonra ‘’ne halt yedim!’’ deyip dünkü akşam yemeğini suçlamak, ‘’Neden kebap yemek varken midye siparişi verdim ki?’’ diye hayıflanmak doğal olsa da, bundan daha geriye bakmak zorundasınız.
Gıda zehirlenmeleri zaman alır ve nadiren son yediğiniz akşam yemeğinden kaynaklanacak kadar hızlı etki eder.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), her yıl 6 Amerikalıdan 1’inin yediklerinden hastalandığını tahmin ediyor. Nedeni ise genellikle patojenin; üretim veya hazırlık esnasında ya da kendi ellerinizden gıdaya bulaşması oluyor. Fakat şöyle bir durum söz konusu; nasıl ki grip biriyle karşılaştıktan belirli bir mühlet sonrasında hastalanıyorsanız, patojen bulaşmış bir döneri de bitirir bitirmez hasta olmuyorsunuz.
Patojenler zamanlarını beklerler!
CDC’ye göre, her yıl en fazla gıda kaynaklı hastalığa neden olan ilk dört patojen norovirüs, Salmonella enterica, Clostridium perfringens ve Campylobacter jejuni’dir. C. perfringens en az sekiz saat, norovirüs en az 12 saat gerektirir ve Campylobacter en az iki gün gerektirir. Bunlar arasında hastalığa neden olmak için en hızlı etki eden virüs Salmonelladır. Hatta 6 saatlik kısa bir süre bile yetiyor. İki güne kadar da alabiliyor.

İshal ve kusmayla birlikte hastalığa yakalanırsanız, muhtemelen bir iki gün önce yediğiniz yemekten kaynaklanıyordur. İyi haber şu ki çoğu insan gıda zehirlenmesi yaşadığında doktora ihtiyaç duymuyor. Fakat eğer ateşiniz 38,6 dereceyi gösterirse ya da ishaliniz 2 günden fazla sürerse kliniğe başvurmanız öneriliyor.
Gıda Zehirlenmesi, Nasıl Korunuruz?
İlk adım kendi tezgahınızda ve mutfağınızda güvenli olmaktır. Buda el ve yüzey temizliğine dikkat etmek, çiğ ve temizliği bilinmeyen hazır yemeklerden kaçınmak, kırmızı et ve balığınızı 63 Santigrat derecede, yumurta ve kıymayı 71 Santigrat derecede kümes hayvanları ve diğer her şeyi 74 Santigrat derecede pişirmek anlamına geliyor.
Tabi ki pişirmeye hazır oluncaya kadar da yiyecekleri soğuk tutmak. Lokanta ve Kafelere malzemeler toplu halde geldiği için buralardan da sakının. CDC’ye göre b virüsler genellikle üretimden kaynaklı oluyor ve bazıları da ölümcül olma niteliğinde.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Gıda Zehirlenmesi Uzmanı Yemeyi Reddettiği 6 Şeyi Açıkladı
- Takviye Gıdalarının Kalp Sağlığı Üzerinde Herhangi Bir Etkisi Yok
- Yeni İnsan Virüsü Mü? Çin’de Ortaya Çıkan Gizemli Virüs Endişe Yarattı!!
- Şeker Beynimize Ne Yapar, Beynimizi Şekerden Nasıl Koruruz?
Editör / Yazar: Burak AKTEPE