Gluten, son yıllarda artış gösteren birçok alerjiye ve enflamasyona sebep veren, bağırsak duvarının kolayca geçilmesine ve açık kalmasına neden olan bir protein. Peki, gluten ile ilgili bildiğimiz her şey doğru mu? Gluten; buğday, çavdar, arpa ve diğer bazı tahıllarda bulunan proteinlerin genel adıdır. Son yıllarda gluten, besin dünyasında kötü adam rolünde. Glutensiz besin seçenekleri marketlere girdi. Hatta pek çok restoranda glutensiz menüler mevcut. Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkinlerin yaklaşık üçte biri, gluten tüketimini azaltmaya çalışıyor. Peki, glutenle ilgili bildiğimiz her şey doğru mu? Gelin beraber bakalım!
1) Gluteni Kesmek Bağırsaklarınızı İyileştirir: Gluteni diyetimizden çıkarmanın sindirim veya bağırsak sağlığımızı iyileştireceği konusunda kesin bir kanıt yoktur. Bu nedenle, eğer ciddi bir gluten intoleransı olan çölyak hastalığından ya da başka bir glüten duyarlılığından muzdarip değilseniz, o zaman gluteni ortadan kaldırmaya gerek yoktur. Çölyak hastalığı çok yaygın değildir. Dünyanın farklı bölgelerinde insanların yaklaşık yüzde 0,5’i – yüzde 1’ini etkiler ve genellikle çok genç yaşta teşhis edilir. Ayrıca, gluteni azaltmaya çalışırken büyük olasılıkla daha az lif tüketiyor olacaksınız. Bu durum sindiriminizde daha fazla sorun yaratabilir. 2) Glutensiz Kalmak Kilo Kaybına Yol Açacaktır: Glutenin kilonuzla ilgisi yoktur. Kilo vermeniz veya almanız, yediğiniz yemeğin kalitesine, miktarına ve yaşam tarzınıza bağlıdır. Porsiyon boyutlarınızı, glutensiz ürünlerinizdeki kalorileri kontrol etmezseniz ve yeterince lif tüketmezseniz kilo alma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
3) Glutensiz Yiyecekler Her Zaman Daha İyidir ve Daha Sağlıklıdır: Glutensiz gıdalar normal gıdalardan daha pahalıdır fakat daha sağlıklı değildir. Bazı araştırmalar, çölyak hastalığınız yoksa, gluten içermeyen yemekler yemenin standart beslenmeye göre daha az sağlıklı olabileceğini göstermektedir. Glutensiz hamur işleri, ekmek ve nohut makarnaları gibi birçok glutensiz gıdalar, normal ürünlere göre daha fazla şeker, tuz, doymuş yağ ve kalori içerir. İçlerinde daha az miktarda lif ve protein vardır. Aynı zamanda, gluteni olan yiyecekler sağlığınız için önemli besinlere sahiptir. Örneğin ekmek; folat, lif, kalsiyum, potasyum, demir ve daha fazlasını içerir. 4) Glutensiz Yemekler Yedikten Sonra Daha Fazla Enerjiniz Olacak: Bazı insanlar, gluten almayı bıraktıktan sonra artan enerji seviyelerinin arttığını söylüyor. Eğer söz konusu kişi, yüksek kalorili ve yüksek yağlı işlenmiş gıdalardan ziyade daha fazla meyve ve sebze tüketiyorsa bu durum gerçekleşebilir. Size daha fazla enerji veren sadece sağlıklı ve dengeli bir beslenmedir, bunun gluten tüketip tüketmemenizle bir ilgiisi yoktur. Gluteni tüketimini bırakmanın enerji seviyesinde artışa yol açtığını gösteren hiçbir çalışma yoktur.
5) İnsanlar Gluteni Gerekli Şekilde Sindiremez: Gluten bir proteindir, onu tamamıyla parçalayamayız ama bu yeterince sindiremediğimiz anlamına gelmez, sindirilmesi zaten bu demektir. Pek çok besin sadece kısmen parçalanır. Gluten, insanlar ve diğer hayvanlar tarafından binlerce yıldır tüketilir ve insanların (özel bir gluten intoleransı olmayan) büyük çoğunluğu için gayet sağlıklıdır. Taş devri insanlarının gluten tüketmemesine dayanan argüman pek de ikna edici değildir. Atalarımız, bugünlerde yediğimiz birçok şeyi yemiyordu ama bu, bedenlerimizin onları idare edemeyeceği anlamına gelmiyor.
6) Glüten Tüketmemek Herkes İçin Faydalıdır: Vücudunuz size rehberlik etmeli. Glutensiz bir diyet çoğu insan için doğal olarak daha sağlıklı bir diyet değildir. Eğer glutensiz işlenmiş gıdalardan vazgeçerseniz ya da tükettiğiniz besinleri glutensiz işlenmiş gıdalarla değiştirirseniz, daha iyi veya daha sağlıklı hissetmezsiniz. Ancak gluten içeren işlenmiş gıdaların pek çoğunu bırakmak, sağlığınıza çok yararlı olacaktır. Ama içindeki gluten yüzünden değil, işlenmiş gıdalardan vazgeçtiğiniz için 🙂
7) Gluten Kansere Neden Olur : Glutenin bunu yaptığını gösteren bir kanıt yok. Pek çok yiyecekle kanser arasında bir ilişki kurulmuş olmasına rağmen, herhangi bir çalışmada gluten ile kanser arasında bir ilişki kurulamamıştır. Bunun tek istisnası çölyak hastalığı olan kişilerdir. Tam tersine, gluteni keserken çok dikkatli olmalısınız çünkü tam tahıllar gibi gluten içeren gıdalar, kansere karşı korunmanıza yardımcı olan vitaminler ve mineraller de içerir.
8) Glutensiz Diyetler Düşük Karbonhidratlıdır: Kesinlikle hayır. Patates, pirinç, mısır, balkabağı, muz, fasulye, bezelye, mercimek ve diğer pek çok karbonhidratta gluten yoktur. Gluteni bırakmanıza rağmen bunları yemeye devam ederseniz, çok fazla karbonhidrat tüketmeye devam edersiniz.
NOT: Gluten ile ilgili doğru bilinen bu 8 yanlış bilgi, gluten ya da onunla bağlantılı diğer besinlere alerjisi olmayan kişiler için geçerlidir, keyifli okumalar 🙂
Editör / Yazar: Ali Ekber ÖZGEN
Kaynak: https://brightside.me/inspiration-health/8-myths-about-gluten-too-many-people-still-believe-in-581660/
Saçma ve boş bir yazı. Bagirsaklarimda bir problem olmamakla ve çolyak olmamamla beraber yine de 2 yilda 1 gluten diyeti yapiyorum 2 ayligina. Sagligimda inanilmaz degisimler oluyor. Hem de daha 2. gunden… benim arkadasim gluten diyetiyle yillar sonra hamile kaldi. Tesadufluk derecesini bilemeyiz ama vucudu iyiye goturdugu kesin.