Uluslararası bir astronom ekibi ATLAS son araştırmasında yeni bir geçici olay tespit etti. Yeni keşfedilen bu geçicinin -ATLAS19dqr/SN 2019bkc olarak adlandırılan- olağanüstü hızla gelişen kalsiyum açısından zengin bir olay olduğu ortaya çıkıyor.

Bulgunun ayrıntılarını arXiv.org sitesinin 12 Eylülde yayınlanan makalesinde bulabilirsiniz. Kalsiyum bakımından zengin (Ca bakımından zengin) geçiciler, spektrumlarında maksimum birkaç ay sonra gelişen alışılmadık derecede güçlü kalsiyum emisyon hatları sergileyenlerdir.
Bu olaylar genellikle ana galaksi merkezlerinden önemli ölçüde uzak kısımlarda (32.000 ışık yılı) görülür.
Kalsiyum bakımından zengin geçici olayın kaynağı hala tartışılmaktadır ve bu fenomenin doğasını çözmek için birçok açıklama sunulmuştur.
Örneğin, bu olayların, beyaz cücenin yüzeyinde bir helyum kabuğu patlaması veya gelgit bozulması ve bir beyaz cücenin bir orta kütleli kara delik tarafından patlamasıyla tetiklenebileceği varsayılmaktadır.
Bununla birlikte, soluklukları ve hızlı evrimleri nedeniyle, bilinen kalsiyum bakımından zengin geçici maddelerin listesi nispeten kısadır. Bu nedenle, bu türden yeni olaylar bulmak, onlar hakkındaki kalan belirsizlikleri çözmek için çok önemlidir.
Yeni kalsiyum bakımından zengin geçici bulgular
Kısa süre önce yayınlanan bir makalede, İrlanda, Dublin Üniversitesi’nden Simon Prentice liderliğindeki bir grup araştırmacı, Asteroid Karasal Etkileri Son Uyarı Sistemi’ni (ALERT) kullanarak yeni kalsiyum bakımından zengin geçici bulgular bildirmiştir.
Herhangi bir potansiyel konukçundan izole edilen hızla gelişen bir olayın varlığını açıkladılar.
Astronomlar, “Bu çalışmada, olağanüstü Ca-zengin geçici ATLAS19dqr / SN 2019bkc’nin keşfi, gözlemleri ve analizlerini sunduk” diye yazdı.
ATLAS19dqr / SN 2019bkc, Mart 2019’da yaklaşık 0.02 ‘lik bir kırmızıya kayması ile keşfedildi. Bu olay *Intracluster ‘da gözlemlendi. Patlama öncesi görüntülerin geçici durumun altında hiçbir kaynak göstermediği göz önüne alındığında, zayıf bir konakçı veya küresel küme ile bağlantısı göz ardı edildi.
Kağıda göre, ATLAS19dqr / SN 2019bkc’nin çok renkli ışık eğrileri tespit edildikten yaklaşık beş ila altı gün sonra -17 mag’de bir zirveye ulaştı. Kısa bir süre sonra, kaynak yaklaşık 5.0 mag gibi oldukça hızlı bir düşüşe başladı.Bu tür davranış olayı bugüne kadar bilinen en hızlı gelişen geçici olaylardan biri yapar.
ATLAS19dqr / SN 2019bkc’nin erken spektrumu, *Tip Icsüpernova ile benzerlik göstermektedir. Bununla birlikte, daha sonra spektroskopik gözlemler (patlamadan iki hafta sonra) astronomların geçici olanı kalsiyum bakımından zengin bir olay olarak sınıflandırmasına izin veren belirgin kalsiyum çizgileri tespit etti.
Kağıtta, “Bulutsu faz spektrumları, [CaII] λλ7291, 7324 ve CaII NIR’ın güçlü çizgilerini gösterir ancak ölçülen 10,000 – 12,000 km / sn’lik mavi bir boşlukta” yazıyor.
ATLAS19dqr / SN 2019bkc’nin kökeni belirsizliğini koruyor. Son sözlerinde astronomlar, bu olayın öncüsünün , geçici maddenin düşük ejecta kütlesini (muhtemelen 0.2 ve 0.4 güneş kütleleri arasında) ve düşük kinetik enerjiyi hesaba katarak masif bir yıldız veya beyaz cüce olabileceğini öne sürüyorlar. En olası patlama senaryosunu tanımlamak için elde edilen spektrumun daha ayrıntılı modellenmesi gerekir.
*Intracluster: Astronomide, kümelenme ortamı, bir galaksi kümesine nüfuz eden aşırı ısıtılmış plazmadır. Gaz esas olarak iyonize edilmiş hidrojen ve helyumdan oluşur ve galaksi kümelerindeki baryonik malzemelerin çoğunu oluşturur.
*Tip Ic süpernova :Çok büyük kütleli yıldızların çekirdeklerinin çökmesi sonucu oluşan patlama.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Kara delik nedir? Detaylı ve sade anlatımıyla kara delik hakkında bilgiler
- Dünya’ya en yakın kara delik, aniden parlamaya başladı
- Milyonlarca Yüksek Hızlı Kara Delik Samanyoluna Yakınlaşıyor Olabilir
- Gökbilimciler Çarpışma Sürecinde 2 Süper Kara Delik Keşfetti
Çeviri: Berk Keskin