Bilimsel görselleştirmeler Güneş sistemimiz, için bir yeteneğin neye benzediğini bilmek istiyorsanız, EleanorLutz’un çalışmasına bakın. Washington Üniversitesi Biyoloji Bölümünde doktora öğrencisi olan Lutz ’un web sitesi TabletopWhale ‘da muhteşem çalışmasını tam ekranda görebilirsiniz. En son eseri, Güneş Sistemimiz ‘deki 18.000 ‘den fazla asteroitin yörüngelerini gösteren bir harita.

Bu sitede 10 km çapından büyük 10.000 asteroit ve bilinmeyen boyutta da yaklaşık 8.000 nesne var. Web sitesindeki etiket satırında yazdığı gibi, “Çizelge, Veri Grafiği ve Animasyonlar. Bilim Hakkında Her Şey… “. Burada, “Parlayan Varlıkların Görsel İncelemesi yukarıdaki”, “Dünyadan Görebildiğiniz Bütün Yıldızlar” ve güzel bir Merkür topografik haritası gibi şeyleri görebilirsiniz.

Fakat onun en yeni projesi, uzay topluluğunda çok dikkat çekiyor. Lutz, son bir buçuk yıldır bir Uzay Atlası üzerinde çalışıyor. Bu yeni koleksiyonu gezegenler, aylar ve uzay boşluğu da dahil olmak üzere on görselleştirme içeriyor. Web sitesinde de dediği gibi, “Dünyadaki mevsimlerin animasyonlu bir haritası. Mars jeolojisinin bir haritasını ve güneş sistemimizdeki her şeyin haritasını 10 km ‘den daha büyük yaptım”. Dediği bu harita 10 km’den daha büyük cisimlerin haritasıdır. Lutz’un Uzay Atlası’na ilişkin verilerin tümü, serbestçe elde edilebilecek kamuya açık verilerdir.

Bu verileri kendisi NASA ve ABD Jeoloji Araştırması gibi kaynaklardan alır. Onu yönlendiren şeyin bir kısmı, verilerin herkese açık ve serbestçe ulaşılabilmesine rağmen, ham olmasıdır. Ve bu ham verileri almak ve yararlı ve hatta güzel bir görselleştirmeye dönüştürmek çok fazla iş gerektiriyor. Wired ile yapılan bir röportajda Lutz, “Bütün bu verilerin erişilebilir olmasını gerçekten çok seviyorum, ancak görselleştirmek çok zor. Gerçekten harika bir bilim ve herkesin onu mantıklı bir şekilde görmesini istedim.” Dedi.

Lutz, Dünya ’nın mevsimlerini de içeren muhteşem gifleri ve henüz yayınlanmayan çalışmalarından bazılarını, Universe Today ile paylaştı. Lutz’in çalışmaları gerçekten de veri görselleştirmelerinden daha fazlasıdır. Kendisinde bir tasarımcı gözü var ve çalışmalarının bazıları çok sanatsal. Bir bilim insanı olarak, çalışmalarını oluşturmak için kullandığı verileri ve yöntemleri paylaşıyor. Eserlerinin her biri için açık kaynak kodunu ve bunları nasıl yaratacağınıza dair dersler yayınlamayı da planlıyor.
Bilimin Önemi
Bilimle ilgilenmeden dünyamızı veya doğadaki herhangi bir şeyi anlamak gerçekten zor. Bilim olmadan elimizdeki tek şey hikaye ve fikirdir. Ancak bilim tamamen verilerle ilgilidir ve yoğun veriler her yiğidin harcı değildir. Anlaması zor, külfetli ve zaman alıcıdır. Lutz ’un çalışmaları bunu kolaylaştırıyor. Wired ile yaptığı röportajda, “Bilim ile ilgili ilginç, harika şeylerin bazılarına erişmenin bir ‘’bilgi engeli’’ var. Çok fazla gerçek ve denklem var ve bu güzel fikirlerin erişilebilir olmasını istiyorum.” Dedi.
Bahsettiği harika fikirlerden bazılarına erişebilmek için çalışmalarını ve yöntemlerini keşfedebileceğiniz, www.tabletopwhale.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Editör / Yazar: Burak AKTEPE
Link: https://www.sciencealert.com/these-incredible-infographics-make-instant-sense-of-our-universe-s-data