Yapılan kapsamlı gözlemler neticesinde karara varıldı ki; yıldızlar arası bir uzaylı olduğundan şüphelenilen kuyruklu yıldız hakkındaki düşünceler tamı tamına doğru!
Hatta, Uluslararası Astronomi Birliği’ne göre,’’belirsiz’’ yıldızlararası bir kökene sahip olan kuyruklu yıldıza bir isim bile verildi: 21 / Borisov.
İlgili: Yeni Keşfedilen Kuyruklu Yıldız Yıldızlararası Bir Ziyaretçi Mi?

Daha önce, kuyruklu yıldızın geçici adı C / 2019 Q4 (Borisov) idi. C; kuyruklu yıldızın hiperbolik yörüngeli bir kuyruklu yıldız olduğu anlamına geliyor, daha sonra bunu sırasıyla; keşfedilen yıl, keşfedildiği yıl için alfanümerik bir kod ve parantez içindeki kuyruklu yıldızın adı takip ediyordu.
( ki bu durumda kuyruklu yıldızı teleskopla tespit eden Kırımlı amatör astronom Gennadiy Borisov’ u temsilen Borisov).
Kuyruklu yıldızın ismi; I nesnenin ‘’ yıldızlararası’’ olduğunu, 2 ise 2017’nin Ekim ayında keşfedilen ‘’Oumuamua’’ dan sonra keşfedilen ikinci obje olduğunu ifade edecek şekilde basitleştirildi. Ve yeni isim IAU tarafından 2I / Borisov olarak değiştirildi.
Gökbilimciler bu nesneyi sadece isimlendirmek ile kalmayıp; onun hakkında daha fazla şey öğrenmek için de azimle çalışıyorlar.
Şu ana kadar yapılan gözlem ve analizlere göre, kuyruklu yıldız halihazırda Güneş’e doğru hareket etmekte ve tahminen 8 Aralık’ta 300 milyon kilometre (190 milyon mil) mesafe ile güneşe en yakın konumuna (perihelion) ulaşacak. ( ki bu mesafe, Dünya ile güneş arasındaki ortalama mesafenin iki katına eşittir.)

Kuyruklu yıldız gezegensel yörünge düzlemine (ekliptik) yaklaşık 40 derecelik bir açıyla yaklaşıyor. Ayrıca saatte 150.000 kilometre (93.000 mil) hızla ilerlemeye devam ediyor.
Çapı 2 ila 16 kilometre (1,2 ila 10 mil) arasında olan nesnenin fotoğraflarında, gazlardan oluşan bulanık bir anahat ve hatta bir kuyruk bile görünmektedir.
Uzun periyotlu kuyruklu yıldızlarla benziyor
Yapılan iki yeni analiz (kuyruklu yıldızın rengini gösteren fotoğraflar ve kuyruklu yıldızın spektrumundaki kimyasal bileşimini açığa çıkaran çeşitli analizler);
2I/Borisov’un karakteristik özelliklerinin yakınlarından gelen kısa periyotlu kuyruklu yıldızlardan ziyade, uzak Oort Bulutu kökenli, uzun periyotlu kuyruklu yıldızlarla daha benzer olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Ve dahası Polonyalı gökbilimciler tarafından baskı öncesi kaynak arXiv’de yayınlanan yeni bir makaleye göre, söz konusu makaleyi kaleme alan gökbilimciler, kuyruklu yıldızın yörüngesini ve nereden geldiğini tespit etmiş olabilirler.
Yapılan araştırmalar kuyruklu yıldızın kökenini kesin olarak tespit edemese de şunu gösteriyor ki, 2I/Borisov yaklaşık bir milyon yıl önce 13 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve bir ikili yıldız olan Kruger 60’ ın tam yanından geçti.
2I/Borisov bu yıldızı görece yakın bir mesafe (5,7 ışık yılı) ve yine görece daha yavaş bir hızla (12,348 km/s) sıyırıp geçmiştir.
Açıkçası bunlar sadece birer ön bilgilendirme niteliğinde çünkü kuyruklu yıldızın doğru yörüngesini çizmek muhtemelen aylarca gözlem yapmayı gerektirecek. Ve kuyruklu yıldızın kendisini incelemek ise yeni bazı sürprizleri gün yüzüne çıkaracaktır.
Özellikle, 2I/Borisov’ un, Solar Sistem kuyruklu yıldızlarına gerçekte ne kadar benzediğini veya kayda değer herhangi bir farkının olup olmadığını görmek bizler için de oldukça heyecan verici olacak gibi duruyor.
‘Oumuamua’nın keşfinden daha henüz iki yıl bile geçmeden yapılan bu keşif,
belki de bu yıldızlararası ziyaretçilerin hiç de nadir olmadığının bir göstergesidir.
Ne dersiniz?
Şahsen ben 3I, 4I, 5I … ile tanışmak için sabırsızlanıyorum.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Puro Şekline Sahip Olan Asteroid Oumuamua’nın Kökeni Keşfedildi
- Yıldızlararası Bir Ziyaretçi Olduğu Tespit Edilen Göktaşına Roket Gönderilmesi Planlanıyor
- Dünyadaki Yaşam Başka Bir Yıldız Sisteminden Gelmiş Olabilir mi?
Çeviren: Yıldırım YILDIRIM
Bu gerçekten ilginç bir yazı olmuş . Acaba bu cismin kimyasal yapısı hakkında bilgi alabilirmiyiz ?
Konu ile ilgili gelişmeler için takipte kalın. İlginiz için teşekkür ederiz