Güneş Sistemimize Hoşgeldin: Goblin

Geçmişten günümüze uzay araştırmalarının baş rolü olan güneş sisteminde, yeni bir gezegen keşfedildi. Keşfedilen gezegenin ”cüce gezegen” olduğu bildirildi. Bilim insanları, bu haftanın başlarında Planet Nine olarak da bilinen ve Gezegen X’in varlığını destekleyen “son derece uzak bir nesneyi” keşfettiklerini duyurmuştu. Yeni cüce gezegen resmi olarak TG387 ismini almıştı, geçici olarak ise Goblin adı verildi. İsmini cadılar bayramından ilham alan bu gezegen hakkında verilen bilgilere bir göz atalım.

Nedir bu Goblin ?
Goblin bir cüce gezegendir, tabi biz bu sıfatı eski dostumuz Plüton’da da görmüştük. Yani, Goblin bizim dünyamız gibi Güneş’in çevresinde belirli bir yörüngede bulunuyor. Ancak pek güçlü etki ve kuvvetlere sahip olamadığı için cüce gezegen olarak sınıflandırıyor. Bilim insanları çapının yaklaşık 300 kilometre olarak tahmin ediyorlar. Ancak bu rakam, cüce gezegen olması için bile düşük bir rakam.
Nerede ?

Bilim insanları Goblin’i, Güneş’e yaklaşık 7.4 milyar mil -80 astronomik birim- uzaklıkta buldular. Yani Plüton’dan 2.5 kat uzak bir mesafede bulunuyor. Goblin’in yörüngede Güneş’e en yakın olduğu mesafe tahminen 6 milyar mil, en uzak olduğu noktadaki uzaklığı ise tahminen 214 milyar mil. Bu gezegen gerçekten çok uzakta ve araştırmacılar bu gezegenin yörüngeyi tamamlamasını 40.000 yılda yaptığını söylüyor.
Nasıl keşfedildi ?
Carnegie Institution for Science’dan Scott Sheppard, Northern Arizona University’den Chadwick Trujillo ve University of Hawaii’den David Tholen, TG387’i keşfeden ekipleri yönettiler. İlk olarak Ekim 2015’te Hawaii’deki Mauna Kea üzerinde gözlemlenen Goblin, çok yavaş hareket ettiği için ve böylesine devasa bir yörüngeye sahip olduğu için hakkında veri toplamak üç yıl sürdü.
Kaynak: https://lifehacker.com/what-to-know-about-the-new-goblin-in-our-solar-system-1829533011

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir yorum

Japonya insan embriyosunda genetik değişikliğe izin verecek

Mars'ta görev yapacak ilk Türk