Güneş Sistemimizin Dışında Bir şey Saklanıyor, Ancak Gezegen Dokuz Olmayabilir

Güneş sistemimizin dış alanlarında Neptün’ün ötesinde bir yerde dengesiz bir şeyler oluyor. Birkaç obje her şeyden farklı şekilde bir rota izliyor ve biz bunun nedenini bilmiyoruz. Önemli bir hipotez ise gezegen dokuz diye adlandırılan görünmeyen bir nesnenin bu yörüngeleri bozduğu yönünde. Gökbilimciler ise harıl harıl bu gezegeni arıyor.

Bu yılın başlarında fizikçiler daha mantıklı olduğunu düşündükleri alternatif bir açıklama yaptılar. Büyük bir nesne yerine güzel yalpalanma daha küçük bir kuiper kuşağı ya da Neptün-ötesi birtakım nesnelerin(TNOs) birleşik yerçekimsel kuvvetinden kaynaklanabilir.

İngiltere’ deki astrofizikçi AntranikSefilianve Lübnan’ daki Beyrut Amerikan Üniversitesi’ ndeki astrofizikçi JihadTouma’ ya göre bu böyle. Eğer tanıdık geldiyse Sefilian ve Touma bu fikri ilk düşünen olmadığı içindir ama hesaplamaları güneş sistemindeki diğer 8 gezegen göz önüne alındığında bu nesnelerin garip yörüngelerinin önemli özelliklerini ilk defa açıkladı. [Gezegen dokuz Var Mı? Yok Mu?]

Gezegen dokuz için bir hipotez 2016’ daki bir çalışmada duyuruldu. Kuiper kuşağındaki cüce bir gezegeni inceleyen gökbilimciler birkaç Neptün-ötesi nesnelerinin Güneş sisteminin gaz devlerinin güçlü yerçekimsel etkisinden kopuk olduğunu ve kuiper kuşağının geri kalanından farklı, garip bir dönüşleri olduğunu fark etti.

Ayrıca bu 6 objenin yörüngeleri rastgele görünmeyen bir şekilde bir araya toplanmış. Sanki bir şey onları bu pozisyonu sürüklemiş gibi görünüyor. Şimdiye kadar görülmemiş dev bir gezegen bunu yapmış olabilir.

Özellikle nerede olduğunu bilmediğimiz zaman o kadar uzakta karanlık bir objeyi görmek için önemli teknik sıkıntılar olduğundan şimdiye dek bu gezegen garip değil fakat bulunması zordu Ama bu bir türlü bunu namazlık bilim insanlarını alternatif açıklamalar aramaya gitti. [Gezegen Dokuz Yerine Başka Bir Şey Dış Güneş Sisteminde Saklanıyor Olabilir]

Sefilian çalışmalarının yayınlandığı Haziran öncesi “ gezegen dokuz hipotezi çok büyüleyici ama varsayılan Gezegen dokuz gerçekten varsa şimdiye dek bulunamadı. ” dedi ve ekibin garip Neptün Ötesi objelerinin yörüngelerinin Daha az etkileyici bir açıklaması olup olmadığını görmek istediklerini ekledi.

“Düşündük ki gezegen dokuzu düşünmek ve onun şekli ve olağanüstü yörüngesi için endişelenmek yerine neden sadece neptün’ ün ötesinde bir disk oluşturan küçük nesnelerin çekimini hesap etmiyoruz ve bunun bizim için de işe yarayacağını bakmıyoruz? “

Araştırmacılar güneş sistemimizdeki gezegenler  (ve yer çekimlerinin) ve neptün’ ün yanından geçen büyük enkaz diskinin yanı sıra bağımsız Neptün ötesi objelerin modelini bilgisayarda yaptı.

Araştırmacılar diskin kütlesi, dış merkezliği, belirlediği yön gibi unsurlara bakarak bağımsız Neptün Ötesi nesnelerin birleşik yörüngesini yeniden yapabildiler. Sefilian “Eğer modelden gezegen dokuzu çıkarır ve yerine geniş bir alana yayılmış pek çok küçük nesneyi hesap edersek bu nesneler arası Kolektif çekimi bazı Neptün ötesi objelerde gördüğümüz dışa merkezli yörüngeleri açıklar” dedi.

Bu da Kolarado Boulder Üniversitesi’ nden araştırmacıların geçen sene ilk defa Kolektif Yerçekimi hipotezini yayınladıkları yaşadığı sorunu çözüyor. Onların hesaplamaları bağımsız Neptün Ötesi nesneler üzerindeki yerçekimsel etkiyi açıkladıysa da onlar hala neden aynı yönde hareket ettiğini açıklayamadı. [Güneş sistemimizde var olabilecek 10 varsayımsal gezegen]

Yine de iki model de başka bir hata var. Gözlenmiş etkiyi elde edebilmek amacıyla kuiper kuşağının en az birkaç dünya kütlesinin toplam yerçekimine ihtiyacı var. Ancak güneş sistemi oluşturma modeline göre Bu çok daha yüksek olmalı Sefilian bir yıldız etrafındaki enkaz diskinin içindeyken onun tamamını görüntüleyemezsin.

Bu yüzden kuiper kuşağında görüp görebileceğimizden daha fazlası olduğu muhtemel diye belirtiyor. Sefilian disk için direkt gözleme dayalı kanıtlarımız olmamasına rağmen gezegen dokuz içinde kanıtlarımız yok ki işte bu yüzden diğer ihtimalleri araştırıyoruz dedi. [Uranüs Gezegeni hakkında bilgi]

Ayrıca iki şeyin doğru olması da muhtemel devasa bir disk ve gezegen dokuz olabilir her yeni bir Neptün Ötesi gezegenlerin keşfi ile davranışımızı açıklamaya yardım edebilecek daha çok kanıt topluyoruz  [Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni: Jüpiter]

Editör / Yazar: Ahmet Can AKYOL

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Beyinsizler Çocuk: Para nereden geliyor?

    Beyinsizler Çocuk: Para nereden geliyor?

    Tamamen Yanlış Olan 5 Bilim “Gerçeği”