Güneşin İç Yapısı Hakkında Görüntüler Çıkarıldı

Güneş; kalın katmanlarının altında sürekli devam eden atom çarpışmalarına benzer hareketlerle kaynayan bir yıldız. Bilim ve teknoloji her ne kadar ilerlese de güneşin içi halen daha bilinmezlikler içeriyor. Ancak; Massachusetts Üniversitesi’nden Andrea Pocar’ın liderliğinde yaklaşık 10 yıldır devam eden ve güneşin iç yapısını ve nötrinoların buradaki oluşumlarını kapsayan araştırmada önemli bir adım atıldı.

İtalya’nın Appenine dağlarının derinliklerinde yer alan Borexino isimli tesiste elde edilen verilerde, güneşin içinin en detaylı görüntülerinden biri çıkarıldı. Nötrinoların elektronlar ile çarpışarak ortaya çıkardığı enerjinin gözlemlenmesi ve uzun yıllar boyunca kayıt altında tutulması sayesinde elde edilen bilgiler, güneş üzerinde nötrinolar aracılığıyla yapılan diğer deneylere kıyasla çok daha detaylı. Bu görüntü; güneşin merkezinde karbon, nitrojen ve oksijen gibi nispeten ağır elementlerin kesin miktarlarının belirlenmesine yardımcı olacak olan bu veriler gelecekte güneşe dair bilgilerimizin artışına hız kazandıracak.

Andrea Pocar ”Gerçekleştirdiğimiz bu keşif bir devrim niteliğinde. 10 yıldır süren bir araştırmadan bahsediyoruz. Bu kadar emeğin karşılığını sonunda alabildik. Güneşle ilgili elde ettiğimiz bu veriler, gelecek adına heyecan verici. Eğer küçük parçaları tek tek incelemeye çalışsaydık işimiz çok daha uzun olurdu. Biz aynı orman gibi resmin bütününe odaklandık ve daha genel bilgilere ulaşmayı başardık. Nötrinolar, güneşin yapısı hakkında bilgi edinmemize çok yardım etti ve etmeye de devam edecek.” dedi.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181024131439.htm
Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir yorum

Havayı içme suyuna dönüştüren sistem

Rusya Uzay Ajansı, Cosmos 2528'i Fırlattı