The Korea Times’a göre 50’li yaşlarındaki bir adam, Tayland’dan döndükten sonra, genellikle “beyin yiyen amip” olarak anılan Naegleria fowleri enfeksiyonundan öldü ve bu, Güney Kore’nin ilk ölümcül hastalık vakası oldu.
Naegleria fowleri (beyin yiyen amip), su ve çamur içinde yaşayan bir amip türüdür. Bu tür, insanların sinir sistemine girer ve beyin dokusunu yiyerek ölümle sonuçlanabilecek bir enfeksiyon oluşturabilir.
Amip içeren su burundan geçtiğinde beyni enfekte edebildiği için genellikle “beyin yiyen amip” olarak anılır.

News Outlet’te yer alan ve Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı’na atıfta bulunan bir habere göre, bir Kore vatandaşı Tayland’dan döndükten sonra öldü. Adam Tayland’da geçirdiği süre 4 ay olarak kayıtlara geçmektedir.
Geldiği akşam baş ağrısı, ateş, kusma, geveleyerek konuşma, ense sertliği gibi menenjit belirtileri göstermeye başlayan hasta, ertesi gün acil servise sevk edildi ve 21 Aralık’ta vefat etti.
Kore sağlık kurumuna göre ölüm nedeni, Naegleria fowleri’ye neden olan üç farklı enfeksiyon üzerinde yapılan genetik testlerle belirlendi.

Testler, adamın vücudunun yurtdışında rapor edilmiş bir menenjit hastasında keşfedilenle %99,6 oranında aynı olan bir gen içerdiğini ortaya çıkardı.
Bu, Güney Kore’de hastalığın bilinen ilk enfeksiyonu. KDCA (Kore hastalık kontrol ve önleme ajansı) kesin bulaşma yöntemini henüz belirlememiş olsa da, iki ana enfeksiyon kaynağının kirli suda yüzmek ve enfekte suyla burun yıkamak olduğunu vurgulamıştır.
Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal halk sağlığı kurumu olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, Naegleria fowleri toprakta, göllerde, nehirlerde ve kaplıcalar gibi ılık tatlı suda yaşayan bir amip (tek hücreli canlı organizma) türüdür.
Genellikle “beyin yiyen amip” olarak adlandırılır çünkü amip içeren su burundan yukarı çıktığında beyin enfeksiyonuna neden olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl sadece yaklaşık üç kişi enfekte olur, ve bu enfeksiyonlar genellikle ölümcüldür.
Bu enfeksiyonu tanımlayan ilk rapor 1965’te Avustralya’da yayınlandı. Rapor, 1965’ten üç ve 1961’den bir ölümcül enfeksiyon tespit etti.