İngiltere ‘deki yedi hastaneden toplanan 10 uçan böceklerin neredeyse 9’unun vücutlarında potansiyel olarak zararlı bakteri bulunduğu tespit edildi.
Tanımlanan bakteri suşlarının( Bir bakteri veya virüsun farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan gruplarına ¨Suş¨ denebilir.) yarısından fazlası “süper böcekler” dir.
Yani en az bir antibiyotik sınıfına dirençlidirler; bu, neredeyse birçok sınıfına yüzde 20 dirençli haldeler demektir. Penisilin, bulunan bakterilere karşı en az etkili antibiyotikti.
Uçan böcekler Aston Üniversitesi doktora öğrencisi Federica Boiocchi bir üniversite haberinde, “Bu büyük ölçekli mikrobiyolojik analizin sonuçları, İngiltere hastanelerinden toplanan çeşitli uçan böcekler in gerçekten de farklı türlerde patojen bakterilerini barındırdığını gösteriyor” dedi.
“Oldukça ilginç olan, bu örneklerde bulunan ilaca dirençli bakteri oranının yüksek olmasıdır. Sağlık alanlarında aşırı antibiyotik kullanımımızın enfeksiyonları tedavi etmeyi nasıl zorlaştırdığının canlı bir hatırlatmasıdır.” 86 bakteri suşu böceklerin üzerinde veya içinde, E. Coli ve Salmonella’yı (Enterobacteriaceae) içeren suşların yüzde 41 ‘inde en yaygın olanıdır.
Suşların yüzde 24’ü, gıda zehirlenmesi mikrobu olanB. cereus (Bacillus) içeren ailenin içerisindeydi ve yüzde 19 ‘u cilt enfeksiyonları, apseler ve solunum yolu enfeksiyonlarına (Staphylococci) yol açabilecek aile içinde idi.

Araştırmacılar, 18 ay boyunca yaklaşık 20.000 uçan böcek topladılar. Toplanan böceklerin dörtte üçünden fazlası yaprak bitleri, karıncalar, arılar, yaban arıları ve güvelerle birlikte ev sinekleri de dahil böceklerdir.
Uygulamalı mikrobiyoloji ve yardımcı yazar profesörü Anthony Hilton, “Bu yazıda söylediğimiz şey, en temiz ortamlarda bile bakterilerin böcekler tarafından hastanelere getirilmesinin önlenmesi için adımlar atılması önemlidir.
Bunu yapabilecek basit yöntemler var. Ancak bunu daha da iyileştirmek için adımlar atılmalıdır. ” İlkbahar ve yaz mevsimlerinde hastalar, ziyaretçiler ve personel için yiyeceklerin nerede hazırlandığı ve depolandığı, ayrıca hasta odaları, doğumhaneler ve yeni doğan birimlerinde daha fazla sayıda böcek toplanmıştır.
Çalışma Journal of Medical Entomology‘de yayınlandı.
Çeviri: Ülkü Güngör