Hayaletlere inanır mısınız? İnanmak ister misiniz? O halde ürkütücü, harap olmuş, yıpranmış, terk edilmiş bir ev bulun ve oraya gidin. Araştırmacılara göre, eski binalarda biriken toksik küfler hayalet görmenize neden olabilir.
Küflenmeden Korkmuyorum
2009 Pew Araştırma Merkezi araştırmalarına göre Amerika ’daki yetişkinlerin yüzde 18 ‘i hayalet gördüklerini söylüyor. Clarkson Üniversitesi ‘nde İnşaat ve Çevre Mühendisliği profesörü olan Shane Rogers, gerçekte neler olup bittiği hakkında şöyle açıklamalar yaptı.

Rogers ‘a göre küf ürerken havada nefes alabileceğiniz sporlar yaratır. Havadaki bu sporların solunumu sonucunda da yan etki olarak hayalet gördüğümüzü sanırız. 2009 yılındaki bir çalışmaya göre bazı toksik küflere maruz kalınması sonucunda “hareket bozuklukları, sayıklama, bunama, denge ve koordinasyon bozuklukları” görülebileceği tespit edildi.
Rogers, Mental Floss ‘a “Hayalet hikâyeleri, paranormal keşif ve gösterilere her zaman ilgi duydum. Üniversitede de bu gösterileri seyrederken ‘Tanrım, girdikleri bu yerlerden bazıları oldukça pis ve küflü, acaba bir tür bağlantı olabilir mi diye merak ediyordum.
Hayaletler?
Belki de sadece eski binalarda yetersiz havalandırma ve düşük hava kalitesine sahip mantar sporlarıdır. Bu nedenle geceleri ürkütücü bir yerde olmak peşinizden hayaletlerin koştuğuna ve Casper’ın duvarların içinden geçtiğine inanmanızı sağlayabilir.”

Hayalet Avcıları
Şimdiye kadar, mantar ve bu anormal durumlar arasındaki bağlantı hala teori aşamasında. Genellikle kötü hava kalitesine de sahip olabilecek daha eski yapılı binalarda görüldükleri söylenir. Benzer şekilde, bazı insanlar iç mekânlarda bulunan biyolojik kirleticilere maruz kalmanın depresyon, anksiyete ve diğer etkileri olduğunu bildirmiştir.
İngiltere’nin önde gelen mikologlarından (mantar uzmanları) ve Londra ’daki Guy Hastanesi ’ndeki dermatoloji dekanı olan Hay, 1995’te TheLancet’de “hasta kütüphane sendromu” hakkında bir yazı paylaştı. Hay, eski kitaplardaki halüsinojenik sporların bu sendroma yol açabileceğini yazıyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Bilim İnsanları Beynimizde Neden Manyetik Parçacıklar Olduğunu inceliyor
- İnsanlar Neden Yalan Söyler? Yalan Söylemenin 12 Temel Nedeni
- Bilim insanları kuantum dolaşıklığının ilk fotoğrafını çektiler
Editör / Yazar: Muhammed Ragıb ÇALIK