Bir yaşam amacınızın olmasının yalnızca mental değil, fiziksel etkileri de olabilir. Yeni bir çalışma bir yaşam amacına sahip olmanın 50 yaşının üstündeki bireylerde erken ölüm riskini azalttığını gösterdi. 1992’ de başlayan ve 2006’ da sonuçlanan psikolojik anket çalışmalarının sonuçları yakın zamanda derlendi. Bu anketler 50 yaşının üstündeki bireylere uygulandı ve katılımcılardan : ‘’Gelecek hakkında planlar yapmaktan hoşlanırım.’’ ya da ‘’ Günlük aktivitelerim bana anlamsız gelir.’’ cümlelerin kendileri için ne kadar geçerli olduğunu oylamaları istendi ve ardından katılımcılara ‘Yaşam Amacı Skoru’ verildi. Ardından bu skorlar ve katılımcıların 5 yıl içindeki ölüm oranları değerlendirildi.
Çalışma sırasında katılımcıların 776’ sı hayatını kaybetti. Sonuçlar depresyon gibi faktörlerin katılımcıların yaşam amacı ya da yaşam sürelerini etkileyip etkilemediğini ölçmek için kaydedildi. Baş yazar Aliya Alimujiang açıklamasında ‘’Bir yaşam amacına sahip olmanın faydaları var. Önceki çalışmalar meditasyon ve gönüllülük faaliyetlerinin de psikolojik iyiliği geliştirdiğini göstermişti.’’ dedi.
Çalışmanın sonraki adımı sağlığı geliştirmek için yapılan çalışmaların ve yaşam amacına sahip olmanın yaşam kalitesini arttırıp arttırmadığını araştırmak olmalı. Araştırmacılara göre yaşama amacına sahip olmanın yaşam süresini uzatmasının birkaç sebebi olabilir.
Bunlardan birisi yaşama amacına sahip olmanın vücuttaki inflamasyonu azaltarak ölüm riskini azaltması. Diğer bir sebepse stres hormonunu azaltarak ölüm riskini azaltması olabilir ancak henüz bununla ilgili kesin sonuçlar alınamadı. Çalışmanın limitasyonlarından biri ters nedenselliğin dışlanamaması yani kronik ya da ölümcül hastalığa sahip olanların varlığı. Bu da demek oluyor ki sonuçlar rastlantısal olarak elde edilmiş olabilir. [50’ li Yaşlarda Yaşanan Hafıza Kaybı, 20’ li Yaşlardaki Depresyona Bağlı]
Editör / Yazar: Şeyma SÜRÜCÜ
Kaynak: https://www.livescience.com/65552-life-purpose-mortality-decrease.html

Kedi Türleri ve Karakteristik Özellikleri
