Hindistan’ın batısında bulunan Maharashtra eyaletindeki krater gölü birden bire pembeye dönüştü. Bu gizemli olay doğa severleri olduğu kadar bunun sebebinin suyun tuzluluğundan ve içerisindeki alg miktarından kaynaklandığını düşünen uzmanları da heyecanlandırdı.
Lonar gölü ortalama 50 bin yıl önce dünyaya bir meteor çarpması sonucu oluştu. Göl, Hindistan ekonomisinin kalbi Mumbai kentinden 500 kilometre uzakta olup turistler ve doğa severler için bir cazibe merkezi niteliğinde.

Flamingo rengindeki göl suyunun fotoğrafları sosyal medyada dolaşmaya başlayınca uzmanlar, Lonar gölünün geçmişte de renk değiştirdiğini ancak hiçbir zaman bu kadar hızlı olmadığını ifade etti.
Since the past four days or so, #Maharashtra’s world-famous #LonarLake – the world’s third biggest formed by a meteorite hit – has mysteriously changed colour from its normal bluish-green to a baby-pink shade.
(IANS) pic.twitter.com/kzGnpccnYf
— The Weather Channel India (@weatherindia) June 11, 2020
Maharashtra Turizm Kalkınma Ajansı Twitter hesabının paylaştığı videoda Coğrafyacı G. Kharat, aşırı sıcaklardan dolayı azalan su miktarı tuzluluğu arttırdığına ve bu ısınmanın sonucu alg miktarında patlama yaşandığına dikkat çekti.
“Bu algler sıcak havalarda kırmızımsı bir hal alıp çok kısa bir süre içerisinde gölün rengini pembeye çeviriyor” dedi.

Uzmanlar, bu değişimin arkasında yatan kesin sebebin belirlenmesi için Orman Bakanlığının sudan numune aldığını belirtti.
Fabrikalar ve iş yerleri sokağa henüz yeni yeni açılıyor. Aylardır sokağa çıkma yasağı nedeniyle kapalılar. Bunun sonucunda Hindistan’da hava kirliliğinin hat safhada olduğu şehirlerde gökyüzü masmavi olmaya başladı. Bu da beraberinde sokağa çıkma yasağının göldeki bu değişimde etkisinin olduğu iddialarını beraberinde getirdi.
AFP’ye verdiği röportajda sokağa çıkma yasağı sürecince insan hareketliliğin minimum seviyelere indiğini ve bunun da değişimi hızlandırmış olabileceğini belirten Babasaheb Ambedkar Üniveristesi Coğrafya Bölüm Başkanı Madan Suryavashi,
“Kesin sebebi ancak ve ancak birkaç gün içinde labaratuvar analizlerinin sonuçları çıkınca öğreneceğiz” diye kaydetti.
Muhammed BOĞATEKİN