İbn-i Sina ’nın Bin Yıl Önceki Süpernovadan Bahsettiği Keşfedildi

Alman araştırmalarından oluşan üç bilim insanı, İbn-i Sina ‘nın süpernova 1006 ‘yı (SN 1006) gördüğünü ortaya çıkardı. Yayınladıkları yazılarında; Ralph Neuhaeuser, Carl Ehrig – Eggert ve Paul Kunitzsch çalışılan metnin çevirilerini ve eski gökbilimci tarafından kaydedilen bilgilerin alaka düzeyinden bahsediyorlar.

İbn-i Sina, gözlemlerinin bir parçası olarak, çok fazla seyahat eden ve tıptan astronomiye bir çok konuda gördüğü şeyleri yazan İranlı bir bilim insanı ve filozoftur.

ibn-i Sina

Araştırmacıların dikkatini çeken; fizik, meteoroloji ve astronomi hakkında özellikle de 1006 yılında gökyüzünde görünen parlak bir nesne olarak tanımlayan bir bölümü olan ve Kitab el-Shifa adı verilen yazılardı.

İlgili: İbni Sina Kimdir? İbni Sina’nın Hayatı Hakkında Bilinmeyenler

Bu bölüm daha önce çalışılmıştı, ancak olay bir kuyruklu yıldız olabileceği tartışmasına bağlandı. Bu son bakışta, araştırmacılar açıklamanın aslında SN 1006 ‘nın olduğunu öne sürdüler.

Zamanlamanın yanı sıra, ayrıntılı açıklamada not edilenler, patlayan bir yıldızın aniden orataya çıkışına daha çok benziyor.

Sina, çevirilerinde çok parlak ve solmadan önce zamanla rengini değiştiren bir nesneyi açıklıyor; bir noktada, nesnenin kıvılcım attığını da not ederek. SN 1006, Fas, Japonya, Yemen ve Çin kadar uzak mesafelerden dünyadaki başkaları tarafından not edildi. Ve tanımlandı, ancak bu açıklamaların hiçbiri, objenin renk değiştirdiği hakkında bilgi içermiyordu.

İbn-i Sina SN 1006 hakkındaki raporu
ibn-i sina SN 1006 hakkındaki raporu

Sina, nesnenin soluk yeşilimsi sarı renkte başladığını, titrek bir şekilde çok fazla parıldadığını ve tamamen kaybolmadan önce beyazımsı hale geldiğini yazdı. Modern gökbilimcilerin çoğu, SN 1006 ‘nın sadece bir süpernova olmadığını (beyaz bir cüce, başka bir yıldıza çekildiğinde yıldızın maddenin fazlalığından patlamasına sebep olmasıyla süpernova oluşur), ancak iki beyaz cücenin çarpışmasının sonucu olduğunu düşünür.

Araştırmacılar, eski yarı zamanlı bir astronomdan gelen bu yeni bilginin, binlerce yıl önce meydana gelen bir olayın daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Editör / Yazar: Ramazan Fırat ŞAHİN

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Nil’deki bu batık gemi Heredot’un Mısır gemileriyle ilgili yalan söylemediğinin ilk kanıtı

Bir Psikoloğun Kaleminden: Bu 5 Şeyi Yapıyorsanuz Duygusal Olarak Zekisiniz

Bu 5 Şeyi Yapıyorsanız Duygusal Olarak Zekisinizdir