Dünya’daki açlığı sona erdirmek ve bütün insanlık için sağlıklı toplumlar oluşturmak modern zamanın temel arzusudur. Bu isteği gerçekleştirmek için; tarım arazilerini genişletmek ve tarımdan alınan verimi yükseltmek gereklidir. Ancak bu uygulamanın önünde duran en büyük engel, yine insan kaynaklı olan iklim değişikliği…. Nature Palgrave dergisinde, iklim değişikliğinin tarımsal ticaret yollarına etkisi ile ile ilgili makale yayınlandı.
İklim değişikliğinin tarımsal üretime çok zarar verdiği ve bazı ülkelerde tarımın neredeyse tamamen bittiği biliniyor. Birleşmiş Milletler ( BM ), yaklaşık 30 yıl sonra dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağını açıklamıştı. 2000-2010 yılları arası nüfusun hızla artması sonucunda; buğday, pirinç, tahıl ve bazı yağlı tohumların kişi başına düşme miktarı %66 oranında azaldı. BM’nin yayınladığı yeni raporda; dünya nüfusunun hızla artması ve tarımsal üretimin azalması sonucu insanlığın büyük bir kısmının açlıktan dolayı hayatını kaybedeceği yer aldı. Peki tarımsal üretimin haritası nasıl olacak ? Beşeri faktörlerin iklim üzerindeki olumsuz etkisi hangi seviyelerde ?
Tarımsal üretimin yapı taşları olan iri taneli tahıllar, çeltik pirinci, soya fasulyesi ve buğdayı küresel pazarda %30 oranında karşılayan ABD’de ele alalım. Eğer gelecek 30 yıl içerisinde karbon salınımı azaltılır ve temiz kaynak kullanımı artarsa bu ürünler, diğer bölgelerde de aynı verimde yetişebilecek ve daha fazla insan tarımsal ürünlerden yararlanabilecek. Ancak karbon salınımı aynı düzeyde devam eder ve iklime zarar veren etmenler artarsa gelecek 30 yıl içinde ABD’deki tarımsal üretim %23 oranında azalacak. Özetlemek gerekirse; iklim değişikliğinin bu hızla devam etmesi tarımsal üretimi günden güne bitirecek. İlk olarak elverişsiz bölgelerde tarım tamamen bitecek ve açlık sorunu büyüyecek. Sonraki yıllarda, tarımsal üretim yapabilen ülkeler ellerindeki tarım arazilerini yitirecek ve kendilerinin yaptıkları tarımsal ürünler başka bölgelere kayacak. ABD, Çin ve Avustralya gibi dünya tarımının önde gelen ülkeleri, şu an yüksek verimde kullandıkları arazilerden %7 oranında verim alabilecek.
Yapılan projeksiyonların olumlu yönde olabilmesi için; karbon salınımının azlatılması için oluşturulan politikaların arttırılması ve derhal uygulanması gerekmektedir. Eğer bu uygulamalar gerçekleşirse başta buğday olmak üzere birçok ürünün üretimi artacak ve dünya nüfusuna yetecek kadar besin elde edilebilecek.
Şu an yaklaşık 8 milyar insanın olduğu bir yerde yaşıyoruz. Gelecek yıllarda bu rakamın tahmini 10 milyar olması bekleniyor. Eğer çevremizi bilinçli kullanıp, iklime zarar vermeden hayatımızı sürdürürsek hem biz hem de diğer insanlar bu durumdan oldukça olumlu etkilenecektir.
Kaynak: https://blog.csiro.au/climate-change-will-reshape-the-worlds-agricultural-trade/
Editör / Yazar : Kuzey KILIÇ

İtalya'da Geçmiş Döneme Ait Sikkeler Bulundu
