Sayılar korkutucu olabilir ama eğer bazı ‘korkunç’ sayılardan bahsetmeye hazırsanız sıkı tutunun, çünkü araştırmalacılar küresel ısınmanın okyanuslara olan etkisiyle ilgili korkunç rakamlar yayınladı. Proceedings of theNational Academy of Sciences’ta yayınlanan makaleye göre okyanuslarımız sera gazlarının yaydığı aşırı enerjini yüzde 90’ını absorbe ediyor. Bu da demek oluyor ki küresel ısınma yoğunluğu hızla artıyor, sıcaklıklar yükseliyor ve bu da deniz seviyesinin yükselmesi tetikliyor. Tahminlere göre küresel ısınmanın okyanuslara etkisi 1871’den bu yana 436 x 1021 Joule’e ulaştı. Bu rakamlar size bir şey ifade etmiyorsa bunu şöyle açıklayalım; okyanusların absorbe ettiği enerji dünya nüfusunun kullandığı yıllık enerjinin yaklaşık 100 katı.
Bunu daha iyi açıklamak için TheGuardian’ın araştırma ekibinin örneğine göz atalım: Bu enerji okyanusları son 150 yılda her saniyede bir atom bombasının atılmışçasına ısıttı.
Şok edici, öyle değil mi?
Guardian editörleri hesaplamalarını Oxford Üniversitesi profesörü Laure Zanna’ya kontrol ettirdi ve sonuçlarda herhangi bir hata olmadığı görüldü. Zanna TheGuardin’a yaptığı açıklamada ‘’Normalde bu tür hesaplamalar yapmamaya çalışıyorum çünkü ürkütücü buluyorum. Genelde bu tür hesaplamaları enerji kullanımıyla karşılaştırarak daha az ürkütücü hale getirmeye çalışırız.’’ dedi. Uluslarası bir ekip fizik, matematik ve klimatoloji disiplinlerinden yararlanarak yaptıkları yeni bir araştırmayla 1871’den bu yana okyanuslardaki ısı değişimini ölçerek verileri bilgisayarda tarayıp ısı değişimlerini inceleyerek tüm bu ısının nereye gittiğini görmek istediler. Araştırmacı Samar Khatiwala’nın geliştirdiği matematiksel yöntemle küresel ısınmanın deniz tabanına olan etkisi değerlendirildi.
Araştırmacı şöyle konuştu: ‘’Yaklaşımımız deniz tabanının farklı boyalarla boyayıp zaman içinde nasıl yayıldıklarını izlemeye benziyor.’ Eğer 1870’te Kuzey Atlantik denizinde ne olduğunu anlayabilirsek bunun 2018’de Hint Okyanusu’na nasıl etki ettiğini de anlayabiliriz.’’ Araştırma sonuçlarına göre okyanuslar insan faaliyetlerinin ve sera gazlarının yaydığı enerji fazlasının çoğunu absorbe ediyor. Asıl önemli kısımsa ısınan suyun genleşerek deniz seviyesini yükseltip kıyı bölgelerinde yaşayanlar için tehdit haline gelmesi. Yani eriyen buzullar problemin yalnızca küçük bir kısmı. Yapılan bu yeni araştırmanın bilim insanlarının, deniz seviyelerinin nerede ve ne zaman artacağı konusunda gelecekte daha doğru tahminler yapmalarına yardımcı olacak. Muhtemelen bu aramızdan sağ kalıp yüzen New Topeka kentinde yaşayacak olanlar için oldukça faydalı bir bilgi olacak.
Editör / Yazar: Şeyma SÜRÜCÜ
Kaynak: https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/07/global-warming-of-oceans-equivalent-to-an-atomic-bomb-per-second , https://www.seeker.com/climate/our-oceans-are-going-nuclear-because-of-climate-change

Tazmanya Canavarı Hakkında 10 Gerçek
