En eski atalarımızdan bazılarının fosilleşmiş dişlerini analiz ederek, Bristol (İngiltere) ve Lyon (Fransa) üniversiteleri tarafından yönetilen bilim insanlarından oluşan bir ekip, ilk insanların bebeklerini günümüz akrabalarından daha uzun süre emzirdiğini keşfetti. Science Advances dergisinde yayınlanan sonuçlar, fosil kayıtlarında aksi görülmemiş kalan sütten kesilme pratiğine ilk bakış açısı sağlar.
İlgili makale: Dünya Üzerinde Varolan İnsan Türüne Yakın 7 Homo Türleri
Ekip örnekleri, Güney Afrika’daki fosil akrabalarımızdan yaklaşık 40 fosilleşmiş dişi, erken Homo, Paranthropus robustus ve Australopithecus africanus ‘tan toplamıştır.

Anne sütündeki bebeklerin emzirme fonksiyonu olan diş minesindeki stabil kalsiyum izotoplarının oranlarını ölçtüler. Diş minesinin gelişimindeki yaşı yeniden yapılandırarak, erken Homo yavrularının, yaklaşık üç ila dört yaşına kadar önemli oranlarda emzirildiğini, muhtemelen insan soyuna özgü özelliklerin örneğin beyin gelişimi gibi görünümünde rol oynadığını göstermektedir.
Bazı Türler ilk aylarda anne sütünü büyük oranda içmeyi bıraktı
Buna karşılık, yaklaşık bir milyon yıl önce nesli tükenmiş olan ve diş anatomisi açısından daha güçlü bir tür olan Paranthropus robustus’ un bebekleri ve Australopithecus africanus ‘un bebekleri, ilk aylarda anne sütünü büyük oranda içmeyi bıraktı.

Hemşirelik davranışlarındaki bu farklılıklar büyük olasılıkla bir çocuğun doğumu ile diğerinin doğumu arasındaki zamanın yanı sıra grupların sosyal yapılarında da büyük değişikliklerle ortaya çıkmaktadır.
Çalışmanın önde gelen yazarlarından biri olan Bristol Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Theo Tacail, “Sütten kesmenin pratiği – emzirme süresi, süt vermeyen gıda girişindeki yaş ve emzirmenin kesilme yaşı – orangutan, goriller, şempanzeler ve bonobolar: İnsanları ve modern büyük maymunları içeren hominid ailesinin modern üyeleri arasında farklılık gösterir.
“Böylesi davranışsal farklılıkların geliştirilmesi muhtemelen insan soylarının üyelerinin gelişiminde, örneğin sosyal grupların büyüklüğü ve yapısı, beyin gelişimi veya demografi ile ilişkilendirilen önemli roller oynadı.”
“Ancak, milyonlarca yıllık fosillerden bu davranışsal değişikliklerle ilgili bilgi edinmek bir zorluktur. Ve şimdiye kadar, bu fosil türlerinde hemşirelik uygulamalarının tartışılmasına olanak tanıyan çok az kanıt vardır.”
“Bulgular, sütten kesme uygulamalarının beyin büyüklüğü veya sosyal davranışlar gibi diğer özelliklerle birlikte evrimleşmesini anlamak için fosil kayıtlarındaki kalsiyum izotop bileşimlerinin daha fazla araştırılması gereğini vurgulamaktadır.”
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- 3.8 milyon yıllık kafatası, ‘Lucy’nin ataları nasıl görünüyordu
- Atalarımız Kaç Nesli Tükenmekte Olan İnsan Türü ile Aynı Zamanda Yaşadı?
- Yeni fosiller, insan atalarının Afrika’da değil, Avrupa’da geliştiğini gösteriyor
Çeviri: Ülkü Güngör