Gökbilimciler, ilk kara delik fotoğrafını yakaladı ve 3 milyon dolarlık ödülün sahibi olduğu belirtildi. Evrenin en gizemli kozmik nesnesini anlama konusunda bir devrim yaratmış oldular. Bilim insanlarının yaptığı son gözlemler bilinmeyen bir gerçeği aydınlatmıştı.

Uluslararası Olay Ufku Teleskobu projesi kapsamında ilk kara delik fotoğrafı yayımlayan bilim insanları, “Bilimin Oskarı” olarak nitelendirilen 2020 Çığır Açan Buluş Ödülü ‘ne layık görüldü.
LiveScience’ın haberine göre, 2020 Çığır Açan Buluş Ödülü’nün temsilcilerinden yapılan açıklamada, nisan ayında kara deliğin fotoğrafını yayımlayan bilim insanlarının 3 milyon dolarlık ödülün sahibi olduğu belirtildi.
Ödülün yaklaşık 347 bilim insanı tarafından paylaşılacağı ve her birine 8 bin 646 dolar ödeneceği kaydedildi. Uluslararası Olay Ufku Teleskobu projesinin yöneticisi, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde görevli bilim insanı Sheperd S. Doeleman, ödülün, “çok çalışarak, risk alarak, hatalar yaparak, başarılara imza atarak geçen on yılı aşkın sürenin ve en yüksek bilimsel hedeflere bağlı bir uzman ekibi oluşturmanın mükemmel bir tasdiki” olduğu değerlendirmesinde bulundu.
İlk Kara delik fotoğrafı
Bu çığır açıcı fotoğraf, 200’den fazla bilim insanının gayreti ile, Antartika’dan İspanya ve Şili’ye kadar olan yerleri kapsayan sekiz radyo teleskopundan oluşan Event Horizon Teleskopu tarafından çekildi.

EHT direktörü ve Harvard Üniversitesi kıdemli araştırma görevlisi Sheperd Doeleman “Kara delikler evrendeki en gizemli nesnelerdir. Gözle görülmeyecek bir şeyin, bir kara deliğin fotoğrafını çektik” dedi.
Fotoğraf, bir kara deliğin diskini, içinde bulunan canavarı besleyen bulanık bir halka şeklindeki gaz ve toz halkasını doğrudan gösteriyor. Event Horizon Teleskopu, kara delik tarafından yutulmadan önce disk içindeki, parçacıkların yaydığı radyasyonu topladı.
2017 yılında gözlemler başladığında, EHT’nin iki temel hedefi vardı. Birincisi, Samanyolu’nun ortasında yer alan “Sagittarius A” isimli kara deliğin görüntüsünü yakalamak.

İkinci hedef ise şimdi çekilen, yaklaşık olarak Güneş sistemimiz büyüklüğünde olan M 87 galaksisinin çekirdeği olan kara delikti. Ancak ikinci hedefi gerçekleştirmenin daha kolay olduğunu düşündükleri için öncelikle bunun için uğraştılar.
Olay ufkunda ışık, kara deliğin etrafında mükemmel bir şekilde bükülür. Yani orada durursanız kendi kafanızın arkasını görebilirsiniz. Gözlemler ayrıca Einstein’in İzafiyet Teorisi ‘ni de ispatlar nitelikte.
Editör / Yazar: Uğur ÖRDEM