İlk Kez Renk Değiştiren Bir Asteroit Tespit Edildi

Arkasında daha önce pek görülmemiş tozdan iki kuyrukla dikkatleri ilk kez üstüne çeken Asteroit 6478 Gault bu sefer de gök bilimcileri başka bir sürprizle baş başa bırakıyor: renk değişimi.
Uzmanlar bu iki kuyruğun 2018 yılının ekim ve aralık ayları arasında asteroitin tozlu dışının uzayda ilerledikçe bazı kısımlarının parçalanmasından olduğunu düşünüyor.

İlk Kez Renk Değiştiren Bir Asteroit Tespit Edildi

Asteroit 6478 Gault bu kuyruklarından ötürü bir asteroit mi yoksa bir kuyruklu yıldız mı diye kafaları çok karıştırmıştı.
Kuyruklu yıldızlar buz, toz ve gazdan oluşur ve Güneş ‘ten aldığı sıcaklıkla buz sıvı hale geçmeden doğrudan gaz haline geçmeye başlar ancak asteroitler için aynı durum söz konusu değildir Güneş’e yakın oldukları için eriyecek buz kalmamıştır bu yüzden 6478 Gault ‘un asteroit olduğundan emin olabiliriz.
Gök bilimciler bu alışılmadık iki kuyruğu ve renk değişimini asteroitin hızlı dönüşleri (2 saatte 1 tur) ve merkezkaç kuvveti sonucu olduğunu düşünüyor.
Bu dönüş YORP etkisi olarak biliniyor. YORP etkisi, küçük astronomik parçaların yörüngesini değiştirir. Kısaca Güneş sistemindeki heliosentrik yörüngelere sahip astroitler için dikkate alınır. Bilim insanları, asteroitin zaman içindeki parlaklığını gözlemleyerek YORP etkisi hakkındaki düşüncelerini doğrulamak istiyor- iki kuyrukla kolay olmayacak bir şey.
Araştırma Astrophysical Journal Letters. dergisinde yayınlanmıştır.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Asteroidler Sandığımızdan Daha Güçlü
İlk Keşfedilen Asteroid: Ceres
Güneşin Etrafını 165 Günde Dolanan Asteroit: 2019AQ3
Kaynak: https://www.sciencealert.com/astronomers-have-spotted-an-asteroid-changing-colour-for-the-first-time

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Mikroplar nasıl enerji üretirler ve ürettikleri enerjiyi gelişirken nasıl kullanırlar?

Bağırsaktaki bakterilerin yenilenmesi gıda alerjileri için potansiyel bir tedavidir

Bağırsaktaki bakterilerin yenilenmesi gıda alerjileri için potansiyel bir tedavidir