İnsan Bağırsağında, Daha Önce Görülmemiş 70 Bin Virüse Rastlandı!

Bilim insanları, insan bağırsağında yaşamını sürdüren ve bağırsaktaki yararlı bakterileri enfekte eden daha önce bilinmeyen 70 binden fazla zararlı virüs tespit ettiler. Ki bu virüslerin insan vücudunu nasıl etkileyebildiği tam bir muamma durumunda. Bağırsaktaki mikrobiyom veya sindirim sistemindeki mikrop topluluğu, gıdaların sindiriminde ve bağışıklık sistemini düzenlemede önemli bir rol oynamaktadır.

Fakar diğer çalışmalarda, bağırsak mikroplarında gerçekleşen dengesizlikleri karaciğer hastalıkları, obezite ve alerji gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, mikrobiyomlar hakkında çok az şey bilinmekte. Mikrobiyom, bakteri ve virüsler dahil olduğu çeşitli mikroorganizmalar içeriyor. Fakat daha önce yapılan çalışmalar; tepit edilebilmesi daha kolay olduğundan dolayı, ana madde olarak bağırsak bakterilerine odaklanmıştır.

Metagenomik

Yapılan yeni çalışmadaki bir grup araştırmacı, virüslerin tanımlanması için ‘metagenomik’ adı verilen bir yöntem kullanmıştır. Bu yöntemde; bir mikrop topluluğundaki tüm genetik maddelerin, birlikteyken analiz edilmesini ve sonradan metagenomik sayesinde bulunan farklı dizilerin belirli türlere göre eşleştirilmesini içermektedir. Araştırma grubu, 28 ülkeden alınan 28 binden fazla bağırsak mikrobiyom örneğini analiz etmiştir.

Bu süreçte, insan bağırsağında yaşamakta olan 140 binden fazla virüs türünün genomlarının tam hali ortaya çıkmıştır. Bununla beraber, örnek alınan bir kişide bulunan 140 bin türden sadece bir kısmı bulunmaktadır. Grup, bağırsak içerisinde birçok virüs türü yaşıyor olmasına rağmen, yararlı bakterileri enfekte edebilen yani kısaca ‘bakteriyofaj’ veya ‘faj’ adı verilen virüslerle çalışmıştır.

Başyazar Luis Camarillo-Guerro:

“Araştırmacılar, insan sağlığı üzerindeki rollerini hala araştırdıkları için konularını bakteriyofajlar ile sınırlandırdılar.” diyor. Ve şöyle ekliyor; “Bu bakterilerin büyük çoğunluğu bizim için zararlı değil. Bunlar, vücut mikrobiyatasının ayrılmaz bir parçası olarak görev alırlar.”. Fajlar, bakteriyel konakçılara leyhlerine özellikler sağlamakta. Ve bakterilerin evrimleşmelerini etkileyerek bağırsak mikrobiyomunda merkezi bir rol oynamaktadır.

Fajların rahatsızlığa katkıda bulunduğu bilinen durumlar bulunmaktadır

Camarillo-Guerro Live Science’taki bir röportajında “Bakteri toplulukları bağırsağımızdaki önemli bir bileşen olduğundan dolayı, fajların, bağırsakta sağlıklı bir ortam sağlamada kritik bir rol oynadığını düşünmek çok da zor değil.” dedi. Ayrıca, fajların rahatsızlığa katkıda bulunduğu bilinen durumlar bulunmaktadır. Örneğin, hem ciddi bakteri enfeksiyonu olan difteri hem de vücuttaki sinirlere saldırıda bulunan ve ciddi bir hastalık olan botulizm, faj genleri tarafından kodlanmış ağılardan (toksinlerden) kaynaklanmaktadır.

Camarillo-Guerro; virüs genomlarının, oluşturmuş oldukları ‘Bağırsak Faj Veritabanı” isimli yeni bir veritabanında yayınlandığını söyledi. Ve bu istilacılarla ilgili daha sonraki çalışmalara da rehberlik etmeleri için kullanılacaklarını ekledi.

Günde Bir Fincan Kahve İçerek Kalp Yetmezliği Riski Azaltılabilir

Neandertal DNA’sı, Covid-19’a Karşı Bağışıklığı Etkiliyor